Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loppuvatko urheilun suuret arvokisat Helsingistä? – Arhinmäki: "Isoimpien lajiliittojen vaatimukset ovat karanneet käsistä ja vieraantuneet todellisuudesta"

Demokraattiset maat eivät suostu järjestämään suurimpia arvokisoja, sanoo apulaispormestari Paavo Arhinmäki.

Helsingin kaupunki tuki keskiviikkona Olympiastadionilla pelatun Uefa Super Cupin finaalin järjestelyjä noin puolella miljoonalla eurolla, laskee kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.).

– Stadion oli varattuna Uefalle (Euroopan jalkapalloliitto) kolmeksi viikoksi ja Olympiastadionin tulonmenetyksestä maksettiin kompensaatiota. Puhutaan noin 200 00 euron luokasta. Kaupungin varoja super cupin järjestelyihin meni lisäksi noin 300 000 euroa.

Arhinmäki sanoo, että suoralla tv-lähetyksellä on todennäköisesti enemmän katsojia kuin millään Suomessa koskaan järjestetyllä tapahtumalla yhtä aikaa. Palloliiton mukaan Super Cupilla on miljoonien eurojen aluetaloudellinen vaikutus.

Urheiluvaikuttaja Antti Pihlakoski on huolestunut Helsingin mahdollisuuksista saada jatkossa urheilun arvokisoja. Hänen mukaansa Helsingin pitäisi ottaa mallia Tampereelta, jossa kaupungilla on merkittävä talousvastuu kisoista. Arhinmäen mukaan Tampereen kaupungin käyttämät summat eivät ole merkittävästi Helsinkiä suurempia.

Suurimmat urheilukisat, jotka Helsinki voisi lähivuosina saada, ovat Arhinmäen mukaan jalkapallon naisten EM-kisat. Suomi hakee vuoden 2025 kisoja yhdessä Tanskan, Ruotsin ja Norjan kanssa. Mitkä ovat Helsingin vahvuudet?

– Suomessa on vahva toimiva yhteiskunta, avoin demokratia ja puhdas luonto. Hakijoilta painotetaan myös tasa-arvoasioita. Kilpailu tulee olemaan tosi tiukka.

Arhinmäki sanoo, että kaikkein isoimmissa arvokisoissa järjestelyoikeudet maksavat useita miljoonia euroja. Hänen mukaansa kisoja havitellaan lähinnä yksinvaltaisiin maihin, kuten Kiinaan ja Qatariin. Esimerkkinä hän ottaa Norjan Oslon, joka vetäytyi talviolympialaisten hakemista.

– Demokraattiset maat eivät suostu niitä järjestämään. Kaikkein isoimpien lajiliittojen vaatimukset ja kustannukset ovat karanneet käsistä ja vieraantuneet todellisuudesta. Se on ollut korruption ja elitismin maailma.

Apulaispormestari korostaa, että kaupungin ensisijainen tehtävä on tehdä Helsingistä paikka, jossa on mukava asua ja elää.

Hän sanoo, että junioreiden Helsinki Cupin tyyppisiä tapahtumia tuetaan siinä missä kansainvälisiä arvokisoja.

– Tuetaan isompia ja pienempiä tapahtumia. Täytyy ajatella, mitä tarjotaan helsinkiläisille.

Arhinmäki toimi kulttuuri- ja urheiluministerinä vuosina 2011–2014.

– Aikaisemmin valtiolla oli tappiotakaus tapahtumille, mutta tuolloin siirryttiin valtion suoraan tukeen takauksen sijaan

Helsingissä on järjestetty yleisurheilun MM kisat vuosina 1983 ja 2005. EM kisat taas 1971, 1994 ja 2012. Näistä viimeiset onnistuivat taloudellisesti heikosti. Kisoista käydään kovaa kilpailua, onko Helsingillä halua ja mahdollisuuksia uusiin kisoihin?

– Meillä on moderni juuri uusittu stadion. Helsingillä on halua järjestää kisoja ja tulla tuella vastaan. Kisojen hakeminen lähtee aina lajiliitoilta.

Yhdysvalloissa kesällä järjestetyissä yleisurheilun MM-kisoissa paikalliset hotellit ja ravintolat maksoivat ylimääräistä veroa. Pihlakosken mukaan käytäntö on tuttu myös alppiurheilusta. Arhinmäen mielestä järjestelmä kuulostaa monimutkaiselta eikä Suomen lainsäädäntö mahdollista sellaista.

Suurin ongelma Helsingissä on tällä hetkellä ison sisäareenan puuttuminen. Entinen Hartwall-areena on suljettu Venäjän hyökkäyssodan asettamien pakotteiden takia. Garden Helsinki ei ole valmistumassa vielä useaan vuoteen.

– Kaupungin toive on saada Ilmalan areena mahdollisimman pian suomalaiseen omistukseen. Gardenilla on vahva kaava, mutta ainakaan kaupungille ei ole esitetty rahoitusta.

Arhinmäki ei hyväksy näkemystä, että Tampere veisi tällä hetkellä kaikki isot tapahtumat.

– OIympiastadion on ollut ja tulee aina olemaan suurkonserttien paikka. Tänä kesänä on ollut kymmeniä tuhansia ihmisiä vetäneet Sunrise Avenuen, Haloo Helsingin ja Apulannan konsertit. Viikonloppuna käynnistyy Juhlaviikot, Suvilahdessa on Flow Festival ja ensi viikolla Ed Sheeran. Tapahtumia on taukoamatta, Arhinmäki summaa.