Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aina-Ilonan, 14, mieli tekee trapetsille: "Voi olla, että sirkuksesta tulee minulle ammatti" – Sirkuskoulujen suosio kasvaa koko ajan Helsingissä

Ilma-akrobatia kiinnostaa yhä useampaa helsinkiläisnuorta. Samalla myös sirkuskouluja perustetaan lisää.

Puistolassa asuva Aina-Ilona Hietanen, 14, on yksi tuhansista helsinkiläisnuorista, jotka ovat viehättyneet sirkuksesta.

Hän kiinnostui harrastuksesta jo alakoulun ensimmäisillä luokilla.

– Olen aina ollut kiinnostunut esiintymään ja sirkuksessa se onnistuu hyvin. Sirkuskoulutuksen hyvä puoli on siinä, että jo perustaitoja pääsee esittelemään jo aika varhaisessa vaiheessa, Hietanen kertoo.

Tarjolla on monenlaisia lajeja aina tankoakrobatiasta rengastrapetsiin saakka.

– Voi olla, että sirkuksesta tulee minulle ammatti, mutta aika näyttää, kertoo Hietanen.

Harrastajien määrä on viime vuosien aikana kasvanut Helsingissä roimasti etenkin nuorten parissa.

Uusin tankotanssi- ja sirkuskoulu aloitti toimintansa Helsingissä elokuun alussa, kun Roof Aerial Club avasi ovensa Malmilla.

Asialla on kaksi pitkän linjan sirkusosaajaa, Sanni Sarlin ja Jerina Ferdani. Molemmat ovat toimineet sirkusalalla jo parinkymmenen vuoden ajan.

Koulun erityisosaamista on rengastrapetsi.

– Haluamme innostaa ihmisiä liikkumaan ilma-akrobatialajien parissa ja murtamaan ennakkoluuloja omasta kehosta. Kaikki pystyvät kokeilemaan näitä lajeja ja kehittymään niissä, Sarlin kertoo.

Ilma-akrobatia ja muut sirkustaidot eivät ole pelkästään nuorten mielenkiinnon kohteina, sillä myös varttuneemmat voivat niitä harrastaa.

– Mutta parasta on se, jos lapset pääsevät jo pienestä pitäen harrastamaan näitä lajeja. Aluksi kaikki tapahtuu leikin varjolla, mutta vähitellen päästään jo tosi toimiin, Sarlin kertoo.

– Ja mikään ei estä sitä, että koko perhe ryhtyisi harrastamaan sirkuslajeja yhdessä.

Suomen suurimmassa sirkuskoulussa puolestaan on kaikkiaan tuhatkunta oppilasta. Suvilahdessa sijaitsevan Circus Helsingin tarjoama lajikirjo on laaja.

Circus Helsingin vahvuus on pysyvät opetustilat, jotka mahdollistavat muun muassa nuorallatanssin ja ilma-akrobatian.

– Sirkusalan koulutukselle on nyt todella paljon kysyntää ja moni kurssi täyttyy nopeasti. Esimerkiksi 7–9-vuotiaiden peruskurssit ovat erittäin suosittuja, kertoo Circus Helsingin rehtori Saga Kolehmainen.

Aikuisillekin on sirkustarjontaa, muun muassa käsilläseisontakursseille on runsaasti tulijoita. Sen sijaan lasten klovneriakursseja on Circus Helsingissä jouduttu perumaan liian vähäisen osanottajamäärän vuoksi.