Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisen omakotitalon pikkuinen pihalava vetää huippuartisteja vuodesta toiseen – sunnuntaina varauduttu yleisöryntäykseen

Puutarhakahvila Raparperitaivas sai alkunsa Ravintolapäivänä 2011. Sunnuntaina Paavolantiellä varaudutaan 500 asiakkaaseen.

Leevi & the Leavings haikailee kappaleessaan Raparperitaivas paikasta omenanpuun alla, jonne voisi ilmalaivalla viedä rakkaan mustikkasuun.

Paikka löytyy ensi sunnuntaina Ala-Malmilta, Paavolantie 7:n puutarhasta, kun pop-up-kahvila Raparperitaivas avautuu jälleen. Tarjolla on itsetehtyä limonadia salviasta ja raperperista, kahvia, muurikkalettuja sekä leivonnaisia kotipuutarhan sadosta.

Vuodesta 2011 kaksi kertaa vuodessa järjestetty kahvila on rintamamiestalon asukkaiden Maija Hurmevirran ja Markku Röngän sekä Röngän tyttären Liisa Inkisen yhteinen projekti.

Se sai alkunsa Ravintolapäivän tapahtumana. 12-vuotias Inkinen myi kahvia ja leivonnaisia isänsä kanssa rakentamastaan kioskista. Asiakkaita kävi joitakin kymmeniä.

Sunnuntaina 23-vuotias Inkinen ahtautuu jälleen pieneen kioskikoppiin. Asiakkaita odotetaan tulevan noin 500. Sen verran väkeä kävi toukokuun kahvilassa koronatauon jälkeen.

Koska tapahtuma on paisunut, järjestelyt aloitetaan hyvissä ajoin. Ravintola-alalla työskentelevä Maija Hurmevirta on ollut viikon leivontalomalla. Suurin apulainen on pakastin, jonne hän säilöö kuivakakut ja piirakat.

Iso työ on kotitekoisen limonadin pullottamisessa. Pulloja tulee 350.

Käytettyinä hankitut pöydät, tuolit, penkit ja telttakatokset puretaan varastoista ja asetellaan pihalle.

– Nuo penkit ja tuolit ovat läheisen kauppaoppilaitoksen jätelavalta, Hurmevirta naurahtaa.

Istumapaikkoja on noin sadalle.

Kahvia juodaan ruusukuvioisista posliinikupeista, joita Hurmevirta on haalinut kirpputoreilta usein parin kappaleen erissä. Nyt niitäkin on jo 500.

Tarjoilujen ja suloisen puutarhatunnelman ohella Raparperitaivaan täkynä ovat olleet musiikkivieraat, joiden nimekkyys on hämmästyttänyt rintamamiestalon takapihalle tupsahtaneita asiakkaita.

Hiekkalaatikon eteen rakennetulle lavalle ovat nousseet Kari Peitsamo, Tommi Läntinen, Pepe Wilberg, Maarit Hurmerinta ja Eino Grön. Hurmevirran mieleen on erityisesti jäänyt ensimmäinen artisti.

– Se oli hieno hetki, kun Kari Peitsamo lauloi Hey Jude ja koko piha lauloi mukana.

Mieleen on jäänyt myös hetki, kun lähes aina kauniissa säässä viettety kahvilapäivä sai niskaansa sadekuuroon Pepe Willbergin laulaessa Taivas itkee sadoin pisaroin.

Miten artistit on saatu paikalle?

– Kysymällä, Hurmevirta nauraa ja selventää:

Iltapäiväkerhon ohjaajana työskentelevä Markku on järjestänyt muusikoita koululle esiintymään. Samalla hän on päässyt kysäisemään pihakeikalle Ala-Malmille.

Sunnuntaina lavalle nousee muusikoksi valmistunut ”kioskimyyjä” Liisa Inkinen bändinsä kanssa. He esittävät Pave Maijasen kappaleita.

Sattumoisin Markku oli buukannut Pave Maijasen pojan Vihtori Maijasen sunnuntain esiintyjäksi sekä Tero-Petri Suovasen ja Frank Pappana tunnetun Holle Holopaisen.

Kahvila Raparperitaivas sunnuntaina 14.8. kello 12–18 osoitteessa Paavolantie 7.

Lue myös:

"Tämä on paikka, jonne voi tulla vaimoa karkuun" – Helsingin lähiöön syntyy joka kesä jättiterassi, jossa ohikulkijatkin huikataan pöydän ääreen

Malmin lentoaseman puolustaja ihmettelee Helsingin uusinta suunnitelmaa – "Ilman muuta aiomme valittaa"

Lennätetäänkö entisellä lentokentällä seuraavaksi kiekkoja? – Suosikkilajille kaivataan lisää harrastuspaikkoja

Tornitalot nousivat harjakorkeuteen Malmilla – naapurin linnamainen huvila kutistui leikkimökiksi: "Meiltä ei kysytty mitään"