Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STTK linjasi: Kansalaisten ostovoima turvataan nostamalla palkkoja – "Nyt on yritysten aika joustaa"

STTK:n hallitus on linjannut kokouksessaan järjestön tavoitteita hallituksen budjettiriiheen. Palkansaajien ostovoima on heikentymässä tänä vuonna hintojen voimakkaan nousun vuoksi.

─ Energian ja ruuan hintojen nousun taustalla on Venäjän hyökkäyssota, joka on aiheuttanut maailmanlaajuisen energia- ja ruokakriisin. Demokraattisten arvojen puolustamisessa ei pidä tehdä kompromisseja, vaikka hinta olisi kova. Valtion toimin on tuettava kansalaisten pärjäämistä kohonneiden kustannusten kanssa, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa tiedotteessa.

Julkisen talouden alijäämän vuoksi mittaviin veronkevennyksiin ei STTK:n mukaan ole varaa, mutta valtion tuloveroasteikkoihin on tehtävä tarkistukset, jotta vältytään palkkaverotuksen kiristymiseltä.

─ Keskeistä ostovoiman turvaamisessa ovat ennen kaikkea vuodelle 2023 sovittavat palkankorotukset, jotka ovat tätä vuotta korkeammat. Nyt on yritysten aika joustaa, Palola linjaa.

Tämän lisäksi STTK esittää Windfall-veron käyttöönottoa sellaiseen energiantuotantoon, jolle hintojen nousu on tuonut ylivoittoja.

─ Näillä verotuloilla olisi mahdollista kompensoida kotitalouksien energialaskua ja vahvistaa julkista taloutta. Taloustalkoissa on harkittava myös pääoma- ja yritysverotuksen tilapäistä kiristämistä, Palola esittää.