Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Suomalaisten elämäntavat ovat parantuneet 20 vuodessa – yksi ongelma on pahentunut entisestään

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet viimeisten 20 vuoden aikana. Asiasta kertoo THL, joka on tehnyt tutkimuksen suomalaiseen aikuisväestöön liittyvistä riskitekijöistä.

Tupakointi ja alkoholinkäyttö ovat selvityksen mukaan vähentyneet, ja samalla verenpaine- ja kolesterolivaivat ovat olleet vähenemään päin.

Yksi ongelma on kuitenkin entistä pahempi. Nimittäin lihavuus, joka on kasvanut kuluneiden 20 vuoden aikana, ja kasvun odotetaan jatkuvan. Lihavuuden lisääntyminen johtuu pääosin painon noususta niillä, joilla on jo ylipainoa, eikä niillä, jotka ovat normaalipainoisia.

Vähän liikkuvien osuus on selvityksen mukaan pysynyt lähes muuttumattomana, eikä suurta muutosta ole odotettavissa vuoteen 2040 mennessä. Sekä kohonnut verenpaine että kokonaiskolesteroli ovat laskeneet kuluneiden 20 vuoden aikana, ja laskun odotetaan jatkuvan vuoteen 2040.

Diabetes todennäköisesti yleistyy lihavuuden lisääntyessä. Ennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta aineiston rajallisuuden vuoksi.

– Tulosten mukaan keskeisten kansansairauksien riskitekijöissä on vaihtelua molempiin suuntiin. Vähentynyt tupakointi sekä kohonneen verenpaineen ja kokonaiskolesterolin lasku vaikuttavat positiivisesti myös kansantautien sairastavuuteen, sanoo tutkimusohjelmajohtaja Hanna Tolonen THL:stä.

– Lihavuuden jatkuva lisääntyminen aiheuttaa kuitenkin huolta. Jos paino nousee niillä, joilla on jo valmiiksi ylipainoa, se todennäköisesti tulee vaikuttamaan esimerkiksi diabeteksen ja muiden tautien yleistymiseen, hän jatkaa.