Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin paljon ansaitsee yksityisellä sektorilla työskentelevä suomalainen – katso, tienaatko enemmän vai vähemmän

Tilastokeskus kertoo, että vuonna 2021 yksityisen sektorin kokoaikaisten kuukausipalkkaisten palkansaajien säännöllisen työajan mediaaniansio oli Suomessa 3 520 ja keskiarvoansio 3 930 euroa kuukaudessa. Miesten mediaaniansio oli 4 000 ja naisten 3 120 euroa.

Mikäli kaikki palkansaajat järjestetään jonoon ansioiden suuruusjärjestyksessä, keskimmäisen palkansaajan palkka on mediaaniansio.

Parhaiten palkattuun kymmenykseen kuuluvat ansaitsivat vähintään 6 000 euroa kuukaudessa ja pienipalkkaisimman 10 prosentin ansiot olivat 2 320 euroa tai pienemmät.

Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten yleisin ammatin pääluokka oli vuonna 2021 erityisasiantuntijat, joiden osuus oli noin 33 prosenttia ja heidän mediaaniansionsa noin 4 490 euroa. Asiantuntijoiden osuus oli noin 27 prosenttia ja mediaaniansio 3 520 euroa.

Palvelu- ja myyntityöntekijöitä oli noin 16 prosenttia ja mediaaniansio oli noin 2 550 euroa.

Tilastokeskuksen selvityksen mukaan ansioiden vaihtelu on suurempaa niissä ammatin pääluokissa, joissa tehtävät ovat vaativampia ja koulutustaso korkeampi. Johtajista parhaiten ansaitseva kymmenys ansaitsi vähintään 2,5-kertaisesti vähiten ansaitsevaan kymmenykseen verrattuna. Palvelu- ja myyntityöntekijöistä eniten ansaitseva kymmenys ansaitsi vähintään 1,7-kertaisesti vähiten ansaitsevaan kymmenykseen verrattuna.

Miesten ja naisten väliset palkkaerot olivat yleensä suurempia ylemmissä ammattiluokissa. Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoilla naisten mediaaniansiot olivat noin 83 prosenttia miesten ansioista. Alemmissa ammattiluokissa ja naisvaltaisilla aloilla miesten ja naisten palkkaerot olivat pienempiä. Lähihoitajien ja yleissihteerien ammattiluokissa naisten mediaaniansio oli 99 prosenttia miesten ansioista.