Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vaelluskaloihin asennetaan lähettimiä – vaikuttavatko Suomen pisimmän sillan rakennustyöt kalojen liikkumiseen?

Suomen pisimmän sillan, Helsingin keskustan ja Kruunuvuorenrannan välille parhaillaan rakenteilla olevan Kruunusiltojen työmaalla seurataan, vaikuttavatko rakennustyöt ja paalurakenteet kalojen liikkumiseen.

Väylällä liikkuviin lohiin ja taimeniin asennetaan jälleen ultraäänilähettimiä. Vastaavanlaista seurantaa on tehty jo ennen rakentamista. Lähettimien asentaminen on parhaillaan käynnissä ja kestää arviolta lokakuuhun.

Taimen ja lohi vaeltavat Vanhankaupunginlahdelle noustakseen kutemaan Vantaanjokeen. Kalat pyydystetään jokisuussa ja niiden selkäevän tyvelle kiinnitetään lähetin. Tämän jälkeen ne siirretään Suomenlinnan edustalle, josta ne suuntavat takaisin Vanhankaupunginlahdelle.

Kalojen liikkumista kalaväylällä tutkitaan koko työmaan ajan tarkasti.

– Alueelle asennetaan yhdeksän vastaanotinta, jotka rekisteröivät kalojen liikkeet. Vastaanottimet on asennettu noin kolmen metrin syvyyteen. Tarkkailu kohdistuu taimenen ja lohen liikehdintään Kruunuvuorenselällä ja Vantaanjoen suulla, kertoo tutkija Petri Karppinen Kala- ja vesitutkimuksesta tiedotteessa.

Kruunuvuorenselän siltatyömaan läpi kulkee niin sanottu Vantaanjoen kalaväylä, jota käyttävät muun muassa uhanalainen meritaimen, vaellussiika, kutu- ja syönnösalueiden välillä liikkuvat kevätkutuiset kalalajit.

Meritaimenen päävaellusajankohta kestää elokuun puolivälistä syyskuun loppuun ja kulkee siltatyömaan ohi. Meritaimenen päävaelluksen aikana työmaalla ei tehdä kaloja haittaavia vedenalaisia rakentamistöitä kalaväylän alueella.

Kruunusillat on kymmenen kilometrin pituinen raitiotie- ja kevyen liikenteen väylä Helsingin keskustasta Kruunuvuorenrantaan. Yhteyden varrella on kolme siltaa.

Liikennöinnin sillalla on tarkoitus alkaa vuonna 2027. Sen kustannusarvio on tällä hetkellä 326 miljoonaa.

Lue: Suomen pisimmän sillan rakentaminen alkaa Helsingissä lokakuussa

Lue: Miten materiaalipula vaikuttaa Kruunusiltojen työmaalla? – "Ongelmat heijastuvat meillekin"