Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin ainoa kuivan maan matonpesupaikka on vaarassa jäädä jyrän alle – Jukka, 67, ylistää: "Mahtava palvelu"

Helsingin ainoa kuivan maan matonpesupaikka on vaarassa jäädä asuntorakentamisen alle. Meren rannoilla on edelleen 12 pesupaikkaa.

Jukka Huippu, 67, jynssää kolmemetristä käytävämattoa Pukinmäen matonpesupaikalla.

– Olen huomannut, että pesijöillä on erilaisia tyylejä, sanoo Huippu.

Hän on perusteellinen. Pölyt ja roskat tampataan matosta jo kotona. Pesupaikalla hän kostuttaa maton ja hieroo veden sen kuituihin. Seuraavaksi hän levittää matolle pesuveden, johon hän liuottanut oliiviöljypohjaista palasaippuaa.

Pesulauteilla mattoa saa pestyä noin 40 senttiä kerralla: ensin pyörivällä liikkeellä, sitten pitkin vedoin ja lopuksi höyläten.

Huuhtelu tapahtuu tiputtavan suihkun alla. Koulujen alkamispäivänä kaukaloiden äärellä on hyvin tilaa ja hän vetelee huuhdeltua käytävämattoa vastakkaiseen kaukaloon siivu kerrallaan.

– Tämä on mahtava palvelu, Huippu kehaisee maksuttomasta ja hyvin varustellusta pesupaikasta.

Pesualtaita on 20. Vesi tulee hanasta ja sitä saa suihkutettua matolle koko altaan leveydeltä. Likavedet menevät viemäriin, eivätkä päädy luontoon.

Enimmät vedet saa tiristettyä matosta kuivausmankelissa. Kuivaustelineillä on myös hyvin tilaa, vaikka nytkin niillä kuivatellaan kymmeniä puhtaita mattoja.

Pukinmäen pesupaikka on harvinaisuus Helsingissä. Se on kaupungin ainoa kuivan maan ja siten ympäristölle ystävällinen pesupaikka. Sen tulevaisuus on kuitenkin epävarma, sillä hyväksyttyjen suunnitteluperiaatteiden mukaan pesupaikalle voisi rakentaa asuintaloja.

Kaupungin 12 muuta pesupaikkaa sijaitsee edelleen rannoilla, joissa pesuvedet pääsevät mereen.

– Kaupungin ympäristölautakunta on aikanaan linjannut, että matonpesusta meressä luovuttaisiin. Prosessi on kuitenkin edennyt hitaasti, tiimipäällikkö Sini-Pilvi Saarnio kaupungin ympäristönsuojelun seuranta- ja valvontayksiköstä viestii sähköpostitse.

Mattolaitureista luovutaan sitä mukaa kun niiden rakenteet vanhenevat.

Saarnio kertoo, että Helsingissä tapahtuvan matonpesun merkitys merialueen kuormittajana muihin kuormituslähteisiin verrattuna on hyvin pieni.

– Tulisi kuitenkin ajatella niin, että jokainen pienikin tippa pesuainetta on parempi saada Itämerestä pois, jos se vain on mahdollista. Suositukseni on, että matot pestäisiin kuivan maan viemäröidyllä pesupaikalla.

Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen lupailee matonpesun jatkuvan kaupungissa senkin jälkeen kun vanhat mattolaiturit poistuvat käytöstä, vaikka sellaisia ei ole juuri nyt rakenteilla tai suunnitteilla.

–  Jatkossa on tarkoituksena toteuttaa kuivan maan pesupaikkoja, joissa on juokseva vesi ja viemäröinti. Nämä paikat eivät välttämättä sijaitse samoissa kohdissa kuin nykyiset mattolaiturit eivätkä edes meren rannalla.

Asta Ailannevo, 60 ja Jarmo Aalto, 59, rullaavat kaksi pestyä mattoa jätesäkkeihin. Ne saavat tällä kertaa kuivua kotipihalla Malmilla.

– Tämä on lähellä, tällä on yleensä aina tilaa pestä ja kuivatella mattoja, he kehuvat paikkaa.

Pesupaikan viereen pääsee helposti myös autolla.

He eivät haikaile mattopyykille meren rantaan. Pesupöytien ja juoksevan veden äärellä on mukavampi pestä.

Pukinmäen pesupaikka (Pukinmäen rantapuisto, Simpukkakuja 2) on avoinna 15. syyskuuta asti. Mattoja voi pestä joka päivä kello 7–21.