Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lauttasaarelaisen kerrostalon pihalle ilmestyi kontti, josta voi lainata lähes mitä vain – "Tällaisia ei vielä hirveästi ole tarjolla"

Taloyhtiöt saivat pihalleen yhteisen tavarakontin. Kokeilu kestää vuoden loppuun.

Akkuporakone, tekstiilipesuri, savustin, tikkaat, pistosaha, akkupyörösaha, jatkojohtokela, popcornkone, vohvelirauta, popcornkone, ompelukone ja seinänpätkä täynnä työkaluja.

Tällainen työkalu- ja tavarataivas aukeaa lauttasaarelaisen kerrostalon pihaan tuodussa kontissa, kun sen oven sähkölukko napsahtaa auki.

Kontin pihapiirissä asuva Hanna Rekola ei ole vielä lainannut kontista mitään, mutta innostui siitä isosti, kun sisältö esiteltiin elokuun alussa asukkaille.

– Voisin hyvin kuvitella lainaavani tekstiilipesuria. Pienten lasten kanssa tulee aina kaikenlaista sotkua.

Myös poralla olisi edellisviikolla ollut käyttöä. Savustimella voisi savustaa kalaa taloyhtiön grillissä. Myös muun muassa märkä–kuiva-imuri, pistosaha ja auton akkulaturi sekä akkuilmapumppu kiinnittävät huomiota.

– Tällä pumpulla puhaltaa helposti lasten ilmapatjat jo valmiiksi, kun lähtee rannalle. Hiomalaitettakaan meillä ei ole. Sillä voisi hioa pihakalusteet, Rekola tutkailee konttia.

Rekolaa viehättää konttikokeilussa erityisesti se, ettei kaikkea tarvitse itse hankkia. Voi myös lainata.

Vastaavanlaisia tavaralainaamoita on Helsingissä ollut muuallakin, kuten Teurastamolla, mutta kyseessä on ensimmäinen kontti, joka tuodaan taloyhtiön pihalle.

Kaikkea ei välttämättä tarvitse itse omistaa.

Katajaharjun konttikokeilussa on mukana yhteensä kymmenen alueen taloyhtiötä. Ideana on, että ladattavan Liiteri.net-sovelluksen tai selaimen kautta kontista saa lainata tavaroita ilmaiseksi. Ensin valitaan sähköisesti lainattava tuote ja sitten sähkölukko avautuu. Laina-aika on kaksi vuorokautta.

– Kyse on tavoitteesta tiivistää yhteistyötä taloyhtiöiden välillä, kiinteistöjen ja alueidenkin välillä, toteaa Katajaharjun Taloyhtiöklubia edustava Kimmo Karvinen.

Kontin sisällöstä ja tavaroiden huoltamisesta vastaa CoReorient Oy. Kokeilussa on mukana myös taloyhtiöklubi, johon kuuluu hallituksen jäseniä kaikista mukana olevista taloyhtiöistä. Klubin tehtävänä on lisätä niiden välistä yhteistyötä.

Karvinen hehkuttaa mielenkiintoiseksi kokeilua, johon yhdistyy kaksi asiaa: jakamistalous ja uudentyyppinen säilytystilakonsepti.

– Kaikkea ei välttämättä tarvitse itse omistaa. Vain mielikuvitus on rajana, mitä kontissa voisi olla.

Karvinen väläyttää mielikuvituksellisen esimerkin korttelin lasten yhteisestä lelulainaamosta.

– Tällaisia ei vielä hirveästi ole tarjolla.

Noin kuukausi sitten pihalle tuodulla kontilla on ollut jo käyttöä.

– Olimme yllättyneitä, että lainaajia oli jo heinäkuussa, vaikka ajankohta oli keskellä kesää ja emme olleet esitelleet sitä vielä taloyhtiöille. Tarvetta on selvästi ollut, toteaa CoReorientin toimitusjohtaja Harri Paloheimo.

Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Mukana ovat HSY, Forum Virium Helsinki, Aalto-yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

– Tavoitteena on edistää kierto- ja jakamistaloustavoitteita. Samalla pohditaan taloyhtiöiden roolia, miten ne voivat edistää vihreää siirtymää, toteaa Forumin Viriumin Annamaria Rossi, joka toimii Circular Green Blocks -hakkeen projektipäällikkönä.

Kokeilu kestää vuoden loppuun.

– Sen jälkeen pohditaan jatkosuunnitelmia. Toivomme asukkailta ja taloyhtiöiltä palautetta, miten kokeilu on koettu ja olisiko kiinnostusta palvelulle jatkossa, Rossi jatkaa.

Katajaharjussa sijaitsevat taloyhtiöt ovat esimerkki muutenkin taloyhtiöiden välisestä yhteistyöstä. Vuosia sitten toteutettu sähköautokokeilu vakiintui alueelle. Viime vuonna yhdellä pihoista oli kaikkien käytössä oleva, 14 istutuslaatikon kasvimaa.

Suunnitelmissa on myös talojen väliin sijoittuvan yhteispihan rakentaminen.

– Ensi kesänä on tulossa yhteisiä sähkötavarapyöriä, Rekola toteaa.

Lisätietoja tavarakontista saa osoitteesta www.tavaralainaamo.fi.

Korjaus 22.8. kello 14.12: Yrityksen nimi korjattu oikeaan muotoon.