Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asuntokaupat tyssäävät Espoossa usein tähän seikkaan – ei ole ongelma Kalliossa tai Sörnäisissä

Oman autopaikan puuttuminen on yhä useammin syynä siihen, että asunto ei mene kaupaksi tai sen myyntiaika venyy Espoossa.

Kiinteistönvälittäjien mukaan ilmiö on noussut esiin sen jälkeen, kun Espoon kaupunki alkoi muuttaa maksuttomia kadunvarsipysäköintipaikkoja maksulliseksi.

Vaikka myytävä asunto sijaitsisi hyvienkin joukkoliikenneyhteyksien äärellä, voi autopaikan puute olla ratkaisevaa monelle ostajalle.

– Fakta on, että vaikka ollaan pääkaupunkiseudulla, monella ihmisellä on edelleen auto tai kaksi. Jos taloyhtiössä ei ole vapaita autopaikkoja, asunnon myynti tyssää usein, sanoo kiinteistönvälittäjä Minna Lundan OP Koti -ketjusta.

Sen sijaan Helsingin kantakaupungissa, esimerkiksi Kalliossa tai Sörnäisissä, vastaavaa ilmiötä ei ole Lundanin mukaan näkynyt.

Syyksi hän arvioi, että helsinkiläiset ovat tottuneet käyttämään kantakaupungin julkista liikennettä.

Lundanin mukaan Leppävaara on esimerkki alueesta, josta on periaatteessa erittäin hyvät julkiset yhteydet, mutta autopaikkojen puute hankaloittaa asuntokauppaa.

– Kauppakeskus Sellon ympäristössä maksuttomia tienvarsipaikkoja oli aiemmin tarjolla, mutta ei enää. Mutta kyllä tämä sama tilanne koskettaa myös muita alueita, Lundan arvioi.

– Leppävaarassa halutut asunnot myydään yleensä nopeasti. Jos autopaikkaa jonottaa taloyhtiössä kuitenkin vaikkapa 1–2 asukasta, niin moni ostaja ei halua ottaa riskiä, vaan kauppa jää tekemättä, vahvistaa Petra Mantere OP Koti -ketjusta.

Lundanin mukaan ilmiön taustalla on osin myös asuntosijoittamisen suosion muutokset.

– Asuntosijoittajat eivät useinkaan osta taloyhtiöstä autopaikkaa tai autohallipaikkaa. Sitten kun sijoitusasuntoa aletaan myydä, autopaikan puute tulee esiin.

Monelle lapsiperheelle auto on tärkeä lasten harrastusmatkojen takia. Lundanin mukaan autoa arvostavat kuitenkin myös sinkkutaloudet.

– Ei tämä koske vain isojen perheasuntojen myyntiä, vaan myös yksiöitä, kaksioita ja kolmioitakin.

Lundan arvioi, että Espoossa ilmiö saattaa laajentua sitä mukaa, kun tienvarsipaikkoja muutetaan maksullisiksi. Espoosta löytyy toki vielä Kilon kaltaisia alueita, joissa autopaikkojen puute ei ole ongelma.

Lundan moittii Espoon kaupunkia autopaikkojen vähäisyydestä.

– Monessa taloyhtiössä ei ole riittävästi edes vieraspaikkoja.

Mantereen mukaan autopaikan löytyminen ohjaa ihmisiä esimerkiksi Kirkkonummelle.

– Juuri myin neljän huoneen asunnon Sundsbergista yli pyyntihinnan. Asunnossa oli autokatospaikat, Mantere sanoo.

Juttu on julkaistu ensin Länsiväylä-lehdessä.