Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän opiskelijoiden perinteen rehtorit lopettaisivat Helsingistä heti – Dan, 18, tietää myös juhlia, joissa osanottajia on mäiskitty kaloilla

Ruttopuistossa järjestetyissä nasujaisissa oli perjantaina rauhallinen tunnelma.

Iloinen joukko nuoria saapuu Ruttopuistoon pian puoli kahdeksan jälkeen perjantai-iltana, rytmikkäästi iskulauseita huutaen ja kuvaajalle vilkuttaen.

Iskulauseista selviää, että kyseessä on Ressun lukio. Ykkösluokkalaiset ovat viettämässä niin kutsuttuja nasujaisia vanhempien opiskelijoiden johdolla.

Ruttopuistoon kerääntyy seisoskelemaan pienempiin porukoihin iso joukko lukiolaisia, joista osa on pukeutunut kreikkalaisia tooga-asuja mukaileviin valkoisiin asuihin. Kukaan ei vaikuta päihtyneeltä.

Ressun abiturientiksi esittäytyvä Dan Le, 18, sanoo, että nasujaiset ovat hieno ja opiskelijoita yhdistävä perinne.

Jos nyt joitakuita hieman ruiskitaankin soijaa ja ketsuppia yhdistävällä litkulla, se ei Len mielestä ole mitään verrattuna siihen, että hänen tietämässään espoolaislukiossa opiskelijoita on sotkettu oikeasti pahanhajuisella liemellä sekä mätkitty kuolleilla kaloilla.

Voiko joku ykkösluokkalainen saada oikeita traumoja nasujaisiin osallistumisesta?

– Varmasti se on mahdollista, koska jokainen on yksilö, Le vakavoituu.

Hän muistelee omaa osallistumistaan lukion alussa Ressun nasujaisissa perinteeseen, jossa tuomiokirkon edustan ylätasanteella piti ryömiä toiseen reunaan juomaan shotti. Le:tä muisto huvittaa.

Hän pitäisi kiinni nasujaisperinteestä esimerkiksi yhteishengen luomisen vuoksi, ja korostaa, että meno on rauhoittunut huomattavasti.

Toimittajan ollessa paikalla ei Ruttopuistossa ole nähtävissä nöyryyttämistä tai tehtävien tekemistä, vaan tapahtuma näyttää tavalliselta nuorten kokoontumiselta. Le:n mukaan nasujaisiin kuuluvat tehtävät, joissa pitää leikkimielisesti ”alistua” vanhemmille opiskelijoille, tapahtuvat jo ennen Ruttopuistoon siirtymistä.

Helsingin lukiokoulutuksen päälliköt ovat useana syksynä vedonneet, ettei virallisesti kiellettyjä nasujaisia järjestettäisi myöskään vapaa-ajalla. Lukioissa järjestetään kouluajalla tervetulotilaisuuksia ykkösten liittämiseksi yhteisöön.

Alppilan lukion rehtori Susanna Kalmari sanoo, että koulu on vuosia tehnyt töitä sen eteen, ettei nasujaisia pidettäisi, eivätkä opiskelijat ainakaan osallistuisi niihin.

– Tämä on jokasyksyinen asia. Tuntuu, että kaikki keinot ovat käytössä. Vetoamme siihen, ettei niihin kannata osallistua, koska ne eivät ole koulun järjestämiä eikä niissä ole valvontaa.

Viestintäsovellus Jodelissa käytiin viime viikolla keskustelua, että jotkin Alppilan lukiolaiset olisivat olleet järjestämässä viikonloppuna nasujaisia. Rehtori sanoo, ettei seuraa keskusteluita, mutta kuulee niistä aika ajoin.

– Paljon kuulen, mitä missäkin on. Helsingin kaupunki on kieltänyt nasujaisten järjestämisen jo vuosia sitten.

Asenteisiin pyritään vaikuttamaan. Viime syksynä koulussa järjestettiin draamapedagogisin keinoin kakkosluokkalaisille tilaisuuksia, joissa nuoret pääsisivät kiinni tunteisiin, joita nöyryyttäviäkin asioita sisältävät nasujaiset saattavat herättää. Nasujaisia käsitellään joka syksy myös uusien ykkösluokkalaisten ja heidän huoltajiensa kanssa. Paikalla on myös muiden vuositasojen opiskelijoita

– Korostamme, ettei tällaisia vapaa-ajan juhlia tarvita päästäkseen sisään oppilaitokseen ja tutustuakseen toisiin opiskelijoihin.

Tällä viikolla Alppilan lukiossa järjestetään perinteinen tulojuhla.

Vuosi sitten keväällä lukioon saatiin lisätueksi myös nuorisotyöntekijä, joka käy koululla 1–2 kertaa viikossa.

Helsingin kuvataidelukion rehtori Tarja Aro-Kuuskosken mukaan Torkkelin opiskelijat eivät vietä nasujaisia vapaa-ajallakaan. Siihen on hänen arvionsa mukaan vaikuttanut korona ja vallitseva aika.

Hän uskoo myös ajan olevan kypsä nasujaisten päättämiselle. Tiedostavat nuoret ymmärtävät, että esimerkiksi ruoalla sotkeminen ei ole oikein edes nasujaispäivänä.

Aro-Kuuskoski soisi, että kaikkien lukioiden opiskelijat luopuisivat nasujaisista.

– Vaikka niihin osallistuminen on ollut vapaehtoista, monikaan ei ole uskaltanut jäädä niistä pois, hän uskoo.

Sinänsä kouluyhteisön jäseneksi tuleminen on asia, jota rehtorin mielestä kannattaa juhlistaa.

Kuvataidelukiossa onkin vietetty Asujaisia, joihin kuuluu muun muassa pukeutuminen teeman mukaan ja Abi-vala. Asujaisten seremonioihin osallistuvat myös koulun uudet opettajat.

Aro-Kuuskosken mukaan nasujaiset siirtyivät oppilaiden omalla ajalla järjestettäväksi tapahtumaksi joskus 1990-luvulla.