Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hekan "luksustalo" herättää huomiota Mellunmäessä – tupakkapaikalle yllättävä kehu: "Siinä käydään vaikka väri päässä"

Hekan pihoilla on nyt tupakointikielto. Kaikkiin taloihin ei tule edes tupakkapaikkaa.

Mellunmäen uudet vuokra-asunnot saavat vuolaasti kehuja Pyhätunturintiellä. Hekan viime vuonna valmistunut kohde herättää huomiota ulkonäöllään. Mieleen jäävät erityisesti kuutiomaiset, jopa luksusasunnoista muistuttavat parvekkeet sekä sisäpihan julkisivun metallinhohde. Rakennuksen on suunnitellut Pasilan Trigonista tunnettu huippuarkkitehti Rainer Mahlamäki. HU:n haastattelemat asukkaat kiittävät erityisten asuntojen järkevää pohjasuunnittelua ja kohtuullista hintatasoa.

Hieman yllättäen kehuja saa myös postilaatikoiden vieressä oleva tupakkapaikka. Rakennuksen kivijalassa kampaamoa pyörittävä yrittäjä Veera Petrova, 36, pitää sitä ”ehdottomana plussana”.

– Moni asiakas kysyy, saako siihen mennä tupakalle. Siinä käydään vaikka väri päässä, Petrova naurahtaa.

Perheenisä kimmastui vuokratalon tupakkapaikasta: "Savu kulkeutuu suoraan leikkipaikalle" – kuva: Näin Heka ratkaisi asian

Pihatupakointi Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa kiellettiin tämän vuoden alusta lähtien. Heka on kuitenkin pyrkinyt rakentamaan erilliset tupakkapaikat kaikkiin kohteisiinsa.

– Joissain on isoja rakenteita ja katos. Niiden tekeminen on tässä tapauksessa kallista. Teemme nyt yksinkertaisempia. Se voi olla vain tuhkis ja merkki, että tässä on tupakkapaikka, sanoo Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Pyhätunturintie 2:n tupakkapaikka on juuri tällainen pieni. Lähes huomaamaton. Asukkaat kehuvat, että tuhkakupin ympäristö on pysynyt siistinä. Syy voi tosin olla se, että asukkaat käyvät savuilla mieluummin talon toisella puolella olevalla kävelytiellä.

– Käyn myös virallisella tupakkapaikalla, mutta tähän on hissiltä lyhyempi matka. Toivoisin, että tällekin puolelle tulisi tupakkapaikka. En kuljeta mukana omaa tuhkakuppia, tupakan kävelytien varteen heittänyt 45-vuotias miesasukas kertoo.

Kauppareissulle lähtenyt Susanna, 60, sytyttää tupakan heti ulko-ovella.

– Käyn tupakkapaikalla monta kertaa päivässä. Se on ihan ok, mutta katos olisi hyvä. Penkkiä kaipaan erityisesti.

Naapuritalossa asuva Leif, 74, on huomannut että Pyhätunturintien tupakkapaikalla käy päivittäin vain pari ihmistä.

– Osa käy tupakalla tuolla penkillä, hän osoittaa Mellunmäentien suuntaan.

Kävelylenkillä huilaava Juhani Kautto, 84, sanoo istuvansa kyseisellä penkillä usein. Jalkojen juurella on muutamia litistyneitä tumppeja.

– Sotkua ei ole niin paljon, että se häiritsisi. Itse en polta.

Yleisimmät Hekan pihojen tupakointikieltoon liittyvät palautteet koskevat valvontaa ja roskaamista.

– Suuria kärhämiä ei ole ollut. Aina tupakkapaikka on jonkin mielestä väärässä paikassa, ja naapureilta tulee palautetta, kun tumpit heitetään kadulle. On vaikea valvoa, noudatetaanko kieltoa. Tämä kaikki on tehty sen takia, että tupakointi vähenisi pihoilla. Se on eniten asumishäiriöitä aiheuttava asia, Närö kertoo.

– Asukkaat voisivat aina huomauttaa toisilleen kohteliaasti, mutta se voi olla vaikeaa. Eikä aina viisastakaan.

Hekalla on 500 asuntokohdetta. Tupakkapaikka puutuu vielä noin 150:stä. Kaikkiin Hekan kohteisiin tupakkapaikkaa ei tule.

– Osa pihoista on liian pieniä. Niissä ei ole sellaista paikkaa, jossa tupakointi ei häiritsisi ketään asukkaista. Talotoimikunta on voinut myös päättää tupakkapaikan poistamisesta. Ei me väkisin niitä laiteta, Jaana Närö sanoo.

Närön mukaan loput tupakkapaikat rakennetaan tämän syksyn ja ensi kevään aikana.

Jaana Närö saa melkein joka kesä viestejä siitä, miten tupakansavu kulkeutuu sisään avonaisista ikkunoista.

– Tänä kesänä niitä ei ole juurikaan tullut. Olisiko se heikko signaali, että asiat ovat menossa parempaan suuntaan.

Heka kieltää pihatupakoinnin – monessa asunnossa saa silti polttaa sisällä

Mellunmäen puutaloihin valmistui 112 kotia – Näin uudessa kohteessa säästetään energiaa