Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Itä-Pasilasta aiotaan purkaa useita kerrostaloja: näin trendikkääksi noussutta betoniviidakkoa myllätään lähivuosina

Itä-Pasilan maine harmaana betoniviidakkona on muuttumassa yhä enemmän halutun trendialueen suuntaan.

Kaupunginosaan valmistuu lähivuosina iso määrä uusia asuntoja. Esimerkiksi Asemamestarinkadun alueelle halutaan rakentaa kaksi uutta asuinrakennusta.

Marko, 30, löysi tuottoisan 117-neliön asunnon ja osti perään toisenkin: "Tämä on aliarvostettu kaupunginosa" – erikoinen talo herättää ohikulkijoiden huomion

Kaupungilta varauksen saaneen Bonava Suomi Oy:n tarkoitus on purkaa Allianssi-talona tunnettu kolmikerroksinen toimisto.

Rakennuksessa toimivat muun muassa Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry sekä lounasravintola Harjulan Herkku. Varaukseen kuuluu myös puistoaluetta.

Käynnissä oleva asemakaavamuutos koskee myös viereisiä Opastinsilta 1 ja 2:n kerrostaloja, joiden purkamisesta on käyty aiemmin neuvotteluja.

Hoas kertoo, että Opastinsilta 2 on tarkoitus säilyttää. Hoas rakentaa uusia opiskelija-asuntoja Keski-Pasilaan Triplan läheisyyteen.

Opastinsilta 1:ssä on Saton asuntoja.

– Asemakaavan muutoksessa tutkitaan Opastinsilta 1:n korttelissa sijaitsevien rakennusten korvaamista neljällä uudella rakennuksella, joista yksi tulisi olemaan korkeampi noin 16-18 kerroksinen korkea tornitalo. Koska asemakaavanmuutosprosessi on vielä käynnissä, ei Sato ole vielä tehnyt päätöstä nykyisen asuinrakennuksen purkamisesta, kiinteistökehitysjohtaja Antti Laine sanoo.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että Opastinsilta 1:n ja 2:n asemakaava-aineisto on tulossa nähtäville syyskuun puolivälissä. Kaupunkiympäristölautakunnassa sitä on tarkoitus käsitellä marraskuun lopussa.

Opastinsilta 8:n toimistotalon tilalle on suunniteltu muun muassa asuinrakentamista. Kaupunginvaltuusto hyväksyi purkamisen mahdollistavan kaavan viime vuonna. Päätöksestä on kuitenkin valitettu.

Helsingin hallinto-oikeudesta kerrotaan, että päätös asiassa pyritään antamaan lähiaikoina. Arvioiden mukaan päätös on julkinen vasta aikaisintaan syyskuussa.

Yli 100 puun kaataminen jatkuu Itä-Pasilassa – kuva: täältä lähtevät seuraavat

Pasilan kirjaston lähellä, Asemamiehenkatu 3:ssa sijannut 1970-luvun toimistotalo purettiin vuonna 2019. SRV rakentaa paikalle parhaillaan asuntoja noin 250 ihmiselle. Ensimmäiset rakennukset valmistuvat viimeistään toukokuun 2023 lopussa.

– Asemamiehenkatu 3:n kohteista ensimmäisinä valmistuvat Kojamolle rakentamamme As Oy Helsingin Junailijankuja 9a. As Oy Helsingin Kellosilta 8b valmistuu viimeistään syyskuun 2023 lopussa, kertoo SRV:n asuntoliiketoiminnan johtaja Jorma Seppä.

Kaksi seuraavaa taloyhtiötä valmistuvat vuoden 2024 aikana.

Junailijankuja 3:n kerrostalo on ollut tämän vuoden tyhjillään, kun VVA:n asumisyksikön toiminta loppui joulukuussa.

Tontti on varattu rakennusalan konsulttiyhtiö Solwersille. Tarkoituksena on saneerata paikalle kiertotalouskortteli. Solwers on suunnitellut asuntolarakennuksen muuttamista loft-asunnoiksi. Matalampi rakennus säilyisi toimistokäytössä.

Hanke ei ole tänä vuonna kuitenkaan edistynyt, koska kaupungin ja Solwersin väliset tonttikaupat ovat yhä kesken.

– Pallo on tällä hetkellä kaupungilla. Tai on ollut jo kolme vuotta. Kun alunperin etsimme tonttia, meille tarjottiin tätä tonttina, jos rakennukset on purettu. Nyt kun ei oltaisikaan purkamassa kaikkea, joku arvioi että rakennuksilla onkin jokin arvo. Se tekee yhtälön vaikeaksi, sanoo Solwersin toimitusjohtaja Leif Sebbas.

Hän sanoo, että kiertotalouskohteessa on oltava valmis suurempiin kustannuksiin.

– Mutta tällä hetkellä ero on vielä liian suuri uudisrakennukseen verrattuna. Hyvässä hengessä kuitenkin neuvotellaan, toivottavasti pääsemme pian maaliin.

Kokonainen kerrostalo tyhjeni Helsingissä: 100 asuntoa oli tarkoitettu asunnottomille: "Kadulla olevien ihmisten määrä on kasvussa"

Myös Itä-Pasilan suuria toimistorakennuksia päivitetään nykyaikaan.

Muun muassa Eläketurvakeskukselle vuonna 1976 valmistuneen 13-kerroksisen toimitalon peruskorjaus alkaa Kirjurinkatu 3:ssa. Peruskorjauksen lisäksi Fira rakentaa taloon modernit toimitilat tuleville uusille vuokralaisille. Kiinteistösijoitusyhtiö Castellum markkinoi toimistokolossia nimellä Pasila Tower eli Pasilan torni.

Firan mukaan peruskorjaus valmistuu tämän hetken arvion mukaan kesällä 2023.

Eläkteturvakeskus muutti Kalasatamaan viime vuonna.

Uusi yksikkö asunnottomille avattiin Pasilaan: "Tarkoitus on, että tämä ei ole paikka, jonne ihmiset jäävät asumaan"

Vuonna 1983 valmistuneen Pasilan oikeustalon peruskorjaus alkoi alkuvuodesta Ratamestarinkadulla. NCC:n mukaan Senaatti-kiinteistön omistaman rakennuksen remontti valmistuu huhtikuun 2023 loppuun mennessä. Rakennuksessa ovat toimineet muun muassa Helsingin hallinto-oikeus, markkinaoikeus ja työtuomioistuin, jotka ovat nyt väistötiloissa Sörnäisissä.

Kuva: Venäläiset katutaiteilijat maalasivat Helsinkiin pysäyttävän muraalin – "Venäjällä minut on nimetty ulkomaalaiseksi agentiksi"

Rakennusliikkeillä on Helsingissä liikaa valtaa kaavoitukseen, sanoo ympäristöjuristi – Uusin huolenaihe kalliot Alppilassa: "Ihmettelen, ettei tästä ole suurempaa meteliä noussut"

Kuva: Vaaralliset liukuportaat poistettiin Alkon ja Lidlin välistä – "Tarkoitus ei ollut tehdä kiusaa"

Vallilan Konepajalta aiotaan purkaa 175 metrinen junahalli – havainnekuva näyttää, mitä tilalle halutaan

Onko tässä pian Helsingin vetovoimaisin alue asuntomarkkinoilla? – Hintaero naapureihin nyt jopa 2400 euroa/neliö