Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marko Korvela omisti runon Puotilassa surmatulle Vilja Eerikalle – Itä-Helsinki nousee isoon rooliin kahdessa uutuuskirjassa

Itä-Helsinki on nyt esillä tavallista näyttävämmin kirjarintamalla. Esimerkiksi pelkästään Kontulasta ilmestyy syyskesällä kaksi kirjaa, joista toinen on runoteos ja toinen taas ääni- ja sähkökirja.

Marko Korvelan, 48, muutama viikko sitten ilmestynyt esikoisrunokokoelma Kontula Blues on kurkistus itähelsinkiläisten lähiöiden ja ostareiden karheaan arkeen. Kirja maalaa esiin urbaanin lähiömaiseman ja sen henkilöt kaikkine ryppyineen ja takkuineen.

Kontulassa ja Puotilassa vuosia asunut Korvela on kerännyt aineistoa kirjaansa jo pitkään.

– Olen yrittänyt tavoittaa kirjan kansien väliin bluesin rytmin. Suurin kirjallinen esikuvani on Jack Kerouac. Itse asiassa sain idean kirjan nimeksi Kerouacin teoksesta Mexico City Blues, Korvela kertoo.

Kontula Bluesissa kierretään pitkin itäistä Helsinkiä. Esimerkiksi runo Matala kynnys kurkistaa asunnottomien elämään Myllypurossa, runossa Vara-Jeesus kävellään pitkin Hansasiltaa.

Runo Eerika on omistettu Puotilassa kymmenen vuotta sitten kotonaan surmatulle Vilja Eerikalle.

Korvela on yhteiskunnallisesti aktiivinen: hän on toiminut Tiedonantaja-lehden päätoimittajana ja Kulttuurivihkojen toimitussihteerinä.

– Vaikka en kirjoita poliittisia runoja, niihin tulee luonnostaan myös poliittisia teemoja. Hyvä taide ei kuitenkaan alistu millekään muulle kuin taiteelle itselleen, ei edes politiikalle.

Basam Booksin kustantama Kontula Blues on ilmestynyt Puhuttava runo -kirjasarjassa. Sarjassa on julkaistu jo kolmisenkymmentä runoteosta.

Syyskuun alussa julkaistaan vuosaarelaisen Marko Leinon, 54, mustan huumorin sävyttämä rikosromaani Kontulan kuningas.

Siinä seikkailee pikkurikollinen veljeskaksikko Kari ja Hannu Kuikka. Kari on jo pääsemässä irti konnien maailmasta, mutta päättää silti tehdä veljensä kanssa vielä yhden keikan.

Kuikan veljesten toilailuista Itä-Helsingissä ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu.

Leino on suunnitellut uusimman kirjansa osaksi trilogiaa, jonka muut osat ovat Myllypuron Messias ja Jakomäen joulupukki.

Kontulan kuningas ilmestyy poikkeuksellisesti vain äänikirjana ja e-kirjana. Perinteistä painettua kirjaa ei siis tule lainkaan. Kustantajan päätös johtuu äänikirjojen suosion huimasta kasvusta.

– Tein oikeastaan kaksi erilaista käsikirjoitusta. Äänikirjaa varten pilkoin lauseita lyhyemmiksi, jotta sen kuunteleminen olisi helpompaa. Samoin juonenkäänteet piti kertoa hieman toisella tavalla äänikirjaan kuin luettavaan sähkökirjaversioon. Käsikirjoitus lyheni jonkin verran, Leino kertoo.

Hän asuu perheineen osan vuodesta Espanjan Aurinkorannikolla, missä hän työstää tulevia kirjaprojektejaan.

– Hauska yhteensattuma on se, että asumme Los Bolichesissa, jota täkäläiset suomalaiset kutsuvat Kontulaksi, Leino naurahtaa.