Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällaista versiota Risto Räppääjästä ei ole ennen nähty – uusi dramatisointi esitetään syksyllä myös Helsingissä

Nopoloiden luomasta suursuosikista tehty tanssidramatisointi saapuu syksyllä Helsinkiin.

Ensin tulivat Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittamat Risto Räppääjä -kirjat 1990-luvun lopulta alkaen. Sen jälkeen kirjoja on julkaistu tasaiseen tahtiin ja niistä alettiin tehdä myös näytelmiä, elokuvia, kuunnelmia ja jopa animaatiosarja.

Yksi vain on puuttunut: tanssidramatisointi. Pian sekin puute poistuu, kun Tanssiteatteri Raatikon Risto Räppääjä ja villi kone saa kantaesityksensä Vantaalla 10. syyskuuta. Helsingin vuoro on lokakuussa.

Raatikon esitys on tanssisovitus Risto Räppääjä ja villi kone -näytelmäversiosta. Sen ohjaa Marjaterttu Willman, joka myös tekee tanssisovituksen ja koreografian. Willmanilla on takanaan pitkä ura Kansallisbaletin tanssijana, ja nykyisin hänellä on oma Willman Dance Company.

Oikeuksia tanssidramatisoinnin tekemiseen neuvoteltiin noin puolitoista vuotta sitten. Willman kertoo, että Nopolat olivat ”tosi ilahtuneita”, että Risto Räppääjästä haluttiin tehdä myös tanssiesitys. Helsinkiläiselle Willmanille Risto Räppääjä on tullut tutuksi lapsen kautta, joka on nyt kuudesluokkalainen.

Risto on tuttu ja rakas.

– Kirjat on luettu ja leffat katsottu. Risto on tuttu ja rakas.

Kirjana Risto Räppääjä ja villi kone ilmestyi jo vuonna 2006, mutta sen teema on yhä ajankohtainen pienellä päivityksellä.

– Kirjassa puhutaan tietokoneista, mutta tanssidramatisoinnissa elämme videopelikonsolien ajassa, Willman sanoo.

– Haluamme käsitellä pelaamista, miten se vaikuttaa tunnemaailmaan hyvässä ja pahassa. Pelaamisesta ei kuitenkaan tehdä pahaa mörköä. Pelaaminen on myös hyvä juttu, mutta sillä pitää olla rajat, Willman jatkaa.

Willman lupaa, että esityksessä ei hukata Risto Räppääjän huumoria ja muutoinkin Nopoloiden luoma Risto Räppääjä -henki ja kirjojen kuvittajien visuaalinen ilme säilytetään aivan kuten kirjailijat toivovat.

Ristona tanssii parikymppinen Tuomas Paljakka. Vaaleatukkainen Paljakka on juuri värjäyttänyt tukkansa ristomaisen punertavaksi.

Riston kaverin Nelli Nuudelipään osassa nähdään Pauliina Pakarinen ja Rauha Räppääjänä Heidi Tiainen. Lennart Lindberginä häärii komean tanssijan ja koreografin uran tehnyt Jyrki Karttunen.

Aiheensa ajankohtaisuudesta kertoo sekin, että tekeillä on parhaillaan Risto Räppääjä ja villi kone -elokuva. Maria Sidin ohjaamaa elokuvaa kuvattiin hiljattain Vantaalla Kartanonkosken asuinalueella, josta on muodostunut Risto Räppääjä -elokuvien ”vakiolavaste”.

Risto Räppääjä ja villi kone Tanssin talon Pannuhallissa (Kaapeliaukio 3) 8.10. klo 13 ja 15 sekä Kanneltalon Tanssin voima -festivaalilla 29.10. klo 14 ja 16.