Juna-aseman alikulkuun valmistui jättimäinen taideteos – Näin Oona, 19, ja Sofia, 17, kiteyttävät Puistolan ja Tapulin eron
4
Taiteilija Kirsi-Maria Raunio on tyytyväinen suunnittelemaansa muraaliin. – Tulen varmasti itsekin katsomaan, miten teos elää ja valo muuttaa sitä. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaPuutarhateema jatkuu myös laitureille johtavissa rappusissa. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaTapulilainen Jaakko Anttila korjaa alikulussa ketjuiltaan lähtenyttä pyörää. – En koe turvattomuutta. Moni tuntee täällä toisensa. Sanna Jompero-Lahokoski
Puistolan aseman alikulun muraali valmistui tällä viikolla.
Sanna Jompero-Lahokoski
Puistolan aseman vilkasliikenteisen alikulun yli 20 vuotta vanha muraali on korvattu uudella. Toiveena oli saada tunnelista valoisampi, turvallisempi ja viihtyisämpi.
Alikulun seinillä kiemurtelee köynnöksiä, joiden seassa on kukkia ja erilaisia ihmishahmoja.
– Lopullista nimeä en vielä tiedä. Suunnitteluvaiheessa haastattelin lähialueen asukkaita, mikä heidän asuinympäristössään on se juttu ja kuvastaa Puistolaa, toteaa lähes 500-neliöisen teoksen suunnittelusta vastannut ja taiteilija-assistenttiensa kanssa maalauksen toteuttanut taiteilija Kirsi-Maria Raunio.
Mikään yksittäinen kasvi ei noussut kyselyssä ylitse muiden, siksi köynnöksessä risteilee monenlaisia kukkia. Ihmishahmot kuvastavat muun muassa lohduttajaa, kuuntelijaa ja vartioivaa silmää.
– Olen halunnut luoda ajatusta, että ihmisiä on monenlaisia, mutta elämme silti yhdessä sulassa sovussa, Raunio toteaa.
Mukana suunnittelussa ja osin toteutuksessakin on ollut Maatullinkoulun koulun nykyisiä kuudesluokkalaisia.
Maalaustöiden osalta työt saatiin valmiiksi tällä viikolla. Maalatut pinnat käsitellään vielä ensi viikolla graffitisuoja-aineella.
– Katosta on purettu verkkorakenteita. Ne asennetaan takaisin, jotta pulut eivät pääse roskaamaan, toteaa rakentamisen projektipäällikkö Aki Silvennoinen kaupungilta.
Alikulun ja raiteille johtavien rappusten seiniä kiertävän muraalin kustannukset ovat yhteensä noin 60 000 euroa.
Silvennoisen mukaan maalaustyö on kiinnittänyt ohikulkijoiden huomion.
– Kun olen haastatellut työntekijöitä, moni on sanonut, että hymy on kaikilla. Muutos aikaisempaan näkyy ja se nähdään positiivisena.
Heikinlaakosssa asuva Antti Ihalainen pitää alikulun uudesta ja valoisasta ilmeestä. – Toivottavasti tämä nyt vaan myös pysyy tällaisena. Sanna Jompero-Lahokoski
Heikinlaaksossa asuva Antti Ihalainen kävelee työtä viikolla viimeistelleen Raunion ohi.
– Hyvältä näyttää! Nyt on valoisaa. Aikaisemmin synkkyys tuntui siten, etteivät pyörät oikein tuntuneet pysyvän täällä, Ihalainen viittaa alikulun pyöräparkkiin.
Sattumoisin irronneita ketjuja pyörään paikalleen asetteleva, Tapulissa asuva Jaakko Anttila puolestaan sanoo, että pyörät ovat saaneet olla rauhassa. Alikulku ei tunnu turvattomalta.
– Se on enemmänkin mielikuva, että olisi. Täällä on paljon liikennettä. Aika hyvin ihmiset tuntevat täällä toisensa.
Ohikulkevat Oona, 19, ja Sofia, 17, pitävät alikulkua siistinä ja valoisana.
– Tykkään tästä enemmän kuin vanhasta. Tämä ei ole niin tunkkainen, Oona sanoo.
Alikulku yhdistää Tapulin ja Puistolan. Ne ovat nuorten naisten mielestä kaksi aivan eri asiaa.
– Puistolassa on paljon omakotitaloja, toteaa Oona.
– Puistola on rauhallinen. Siellä ei ole känniläisiä riehumassa. Tapulissa on enemmän, Sofia sanoo.
Seiniin on kirjoitettu isoilla kirjaimilla Tapuli ja Puistola. Sanna Jompero-Lahokoski
Arki-iltapäivänä alikulussa ei näytä olevan hiljaista hetkeä. Kulkua käyttävät yksittäiset ohikulkijat, isot koululaisryhmät sekä junalta tulevat ja menevät. Ohi suhahtavilla pyöräilijöillä ja sähköpotkulautailijoilla on kova luotto siihen, että hitaammatkin ehtivät alta pois.