Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En pysy enää yhtään kärryillä aikatauluista ja reiteistä" – Ratikkaverkoston jatkuvat muutokset saivat kitkerää palautetta korvaavan pikkubussin kyydissä

Ratikoiden reitit ovat muuttuneet tänä vuonna historiallisen tiuhaan. Myös älypuhelimen käyttäjät ovat olleet pulassa linjoja etsiessään.

Äläkkä alkaa heti, kun Helsingin Uutisten toimittaja nousee 10:n ratikkaa korvaavan pikkubussin kyytiin Pikku Huopalahdessa ja kertoo tekevänsä juttua poikkeusreiteistä. Kuudesta matkustajasta lähes kaikki haluavat saada mielipiteensä kuuluviin. Sävy on kriittinen, jopa tuohtunut.

– En pysy enää yhtään kärryillä ratikoiden aikatauluista ja reiteistä. Ikäisilläni ei ole älypuhelinta, jossa olisi Reittiopas. 10:n nykyinen linja on kaikkein huonoiten informoitu, sanoo Pikku Huopalahdessa asuva Agnes Auersalo, 79.

HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Sauri (vihr.) jakoi Facebookissa alkuviikosta kartan ensi viikolla voimaan tulevista uusista reiteistä.

– Jonkin verran on tullut palautetta, ettei enää tiedetä, mihin Helsingin ratikat kaikenlaisten remonttien ja linjamuutosten jälkeen menevät, hän kertoi Facebook-sivullaan.

Tämän kesän aikana ratikkareitit ovat saattaneet muuttua jopa kahden viikon välein. HSL:n mukaan tilanne on ollut historiallinen.

– Yhden kesän aikana ei ole ollut koskaan näin paljon raideliikenteen muutoksia. Kaikki poikkeusreitit johtuvat työmaista, emmekä pysty vaikuttamaan niiden kestoon tai sijaintiin. Mietimme, miten tiedotusta voisi parantaa HSL-sovelluksessa sekä liikennevälineiden näytöissä ja kuulutuksissa. Printtimedian ja pysäkeille tuotavien tiedotteiden kautta pyrimme tavoittamaan myös sen joukon, jotka eivät käytä HSL-sovellusta, sanoo matkustajainformaatiopäällikkö Joona Packalén.

Myös Reittiopasta käyttävillä on ollut hankaluuksia hahmottaa kokonaisuutta, vaikka ohjelman pitäisi antaa linjojen tarkat ajat ja lähtöpaikat.

– Pysäkeille kaipaisin tarkempia aikatauluja. On tämä aika sekavaa, kun etenkin Kalliossa on niin paljon muutoksia, sanoo Pikku Huopalahden ja Kallion välillä kulkeva Alexandra Leppäkorpi, 31.

Raitiolinja 10:n yhteys Pikku Huopalahteen ja Ruskeasuolle katkesi 15. elokuuta. Mannerheimintien ja Kuusitien risteyksessä ratikasta täytyy vaihtaa korvaavaan 10X-bussilinjaan. Syynä poikkeusreittiin on muun muassa Ruskeasuon varikon raideyhteyden rakentaminen. Nykyinen järjestely on käytössä vuoden ajan.

Kuusitiellä 10X:n pysäkillä on minuutintarkat lähtöajat. Kuljettajat myöntävät, etteivät ne pidä aina paikkaansa, koska vuoroja jää usein välistä. Taustalla on kuljettajapula.

Pikku Huopalahden Haapalahdenkadun pysäkillä on näkyvissä pelkästään vanhat ratikka-aikataulut.

– Katsoin äsken, että päättärille päin meni täysi bussi, joten eiköhän se kohta tule toiseen suuntaan, Leppäkorpi arvioi.

– Odotusaika on kaksinkertainen, sanoo 8-vuotiaan Naol-pojan kanssa bussia odottanut Mesele Assefa, 45.

– 10X kulkee aamuisin ja iltaisin huonommin kuin ratikka. Työmatkani pidentyi jopa yli 20 minuutilla, kertoo Laila Gansena, 56.

23-paikkaisella pikkubussilla ajettava 10X on ollut ainakin kerran niin täynnä, etteivät kaikki matkustajat ole mahtuneet sisään, yksi kuljettajista kertoo.

Matkustajat pelkäävät bussien olevan ahtaita etenkin talvella.

– Naapuriyhteisössäni asuu paljon lastenvaunujen ja rollaattorien kanssa kulkevia. He eivät mahdu tämän kyytiin, Agnes Auersalo sanoo.