Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

80 vuotta täyttävää Dannya seurataan viihdemediassa herkeämättä – näin artisti itse suhtautuu naisista uteluun: "En ole ketään ihmistä vaurioittanut"

Ilkka Lipsanen on yksi maamme pitkäaikaisimpia muusikoita. Dannyna ja Iso D:nä tunnettu Lipsanen on ollut vuosikymmeniä koko maan tuntema ja medioiden seuraama hahmo.

Ja hahmo hän on siinäkin mielessä, että haastattelun aikana minä-muoto vaihtuu ajoittain puheeseen Dannysta kolmannessa persoonassa.

Danny porskuttaa edelleen keikkalavoilta toiselle. Juorulehdistön tutka kohdistuu jatkuvasti Dannyn edesottamuksiin ja naiskuvioihin. Lipsanen on Suomen populaarimusiikin historiassa monin tavoin merkittävä tekijä, mutta huomio kiinnittyy usein eri asioihin.

– Se kuuluu tähän elämään. Jos joku on kiinnostava ja taitava, niin hänestä kirjoitetaan. Se on ihan kuin poliitikon ammatti tai huippu-urheilijan elämä, Lipsanen toteaa osuvasti.

Danny on tuttu näky kotikunnassaan Kirkkonummella. Hän on kuitenkin halunnut pitää kotinsa sijainnin pois julkisuudesta.

Jatkuva mediahuomio ei tottunutta konkaria tosin näytä hetkauttavan millään tavalla. Dannya seurataan silmä kovana milloin assistentti Helmi Loukasmäen, milloin artisti Erika Vikmanin seurassa.

– Ei se millekään tunnu. En ole kokenut sitä uteliaisuutta kielteisenä asiana.

Naisseuraa on löytynyt, minkä Lipsanen kertoo olevan vain myönteinen asia ja suuri lahja.

– Elämäni aikana minulla on ollut mahdollisuus olla tekemisissä hyvin monen lahjakkaan, kauniin naisen kanssa. Se ei ole keltään pois, koska en ole ketään ihmistä vaurioittanut, Lipsanen sanoo.

Tapahtumarikas elämäntyyli ja elämäntyö ovat vieneet Dannya 58 vuoden mittaisen uran aikana moniin suuntiin. Tekeillä on viides Dannya koskeva elämäkerta, jonka kirjoittaa savolainen kirjailija Antti Heikkinen.

Ja ennen kaikkea, edessä on syksyllä alkava 80-vuotiskiertue, jonka kerrotaan olevan viimeinen laajamittainen Danny-kiertue. Kunniakierroksella-kiertue alkaa Lipsasen syntymäpäivänä 24. syyskuuta tapahtumalla, jota varten on varattu kokonainen laiva.

– Nyt kiertueella on vähän päälle 30 paikkaa. Se on paljon tämänikäiselle ihmiselle. Sitä kautta esitän kiitokseni kaikesta siitä tuesta, jota olen 60 vuoden aikana saanut suomalaisilta, Danny sanoo.

80 vuotta täyttävä Ilkka Lipsanen puhuu paljon kiitollisuudesta reflektoiden pitkää uraansa. Lipsanen luettelee lukuja. Suomen hittilistoille hän on laulanut kokonaiset 102 kappaletta. Levyttänyt yli 400 laulua. Esiintymisiä on tullut tehtyä 22 eri maassa.

Ilkka Lipsanen on ansioitunut Suomen musiikkikentällä myös monien artistien uran edistäjänä. Yli 100 artistia on autettu suomalaisessa musiikissa pinnalle, hän kertoo. Kirka ja Muska Babitzinista Ami Aspelundiin ja Katri Helenaankin.

Viime aikoina Lipsanen on ollut suureen suosioon nousseen Erika Vikmanin yhteistyökumppani, muun kumppanuuden ohella. Erika Vikmanin ohella 80-vuotiskiertueella on mukana hänen siskonsa Jennika Vikman, joka toimii LAV-taustakuoron laulajana ja tavoittelee myös soolouraa, niin ikään Dannyn tuella.

Työnsarka musiikkineuvoksenkin arvonimen ansainneella Lipsasella on ollut laaja. Esiintymisen ohella Danny on toiminut ohjelmatoimisto D-Tuotannon yrittäjänä. Lipsanen on käsikirjoittanut lukuisille artisteille, kuten Kirkalle ja Taiskalle esityksiä ja kiersi luennoimassa musiikin markkinoinnista Markkinointiliiton Ideapäivillä 1970-luvulla.

Lipsanen mainitsee brittiläisen tutkimuksen, jossa todettiin viihdealan ammattilaisten kuolevan kymmenen vuotta muuta väestöä nuorempina. Euroviisu-paikasta Danny kilpaili vuonna 2021 kappaleella Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua. Kappale kertoi kuolemasta.

– Istuin pöytäni ääressä ja mietin, kuinka monta kollegaa olin menettänyt. Ulkomuistista tuli heti mieleen 46 laulajaa, jotka olivat joutuneet lähtemään ennen minua.

Lipsanen on pysähtynyt elämän peruskysymysten äärelle ja kertoo ajatelleensa uran loppuvaiheillaan useita taiteilijoita koskettavaa riittämättömyyden tunnetta.

– On ollut ymmärrettävä, kuinka kiitollinen saa olla, että saa roikkua mukana yli kuusikymppisenä.

– Jokainenhan meistä on riittävä ihmisenä. Mutta aika ajoin riittämättömyyden tunne voi vaikeuttaa elämistä. Koetaan, ettei enää jakseta palvella ihmisiä, tai koeta rakastetuksi tulemista, Lipsanen sanoo.

Hän kertoo oivaltaneensa, että kukaan maailman viihdetaiteilijoista ei ole maailmalle loputtomiin riittävä. Sen takia on ymmärrettävä, että kaikki loppuu aikanaan.

– Vielä, jos ihmisiä tulee kiertueen konsertteihin, niin se on suurin kiitos, mitä ihminen voi saada viihdetaiteilijana. Jos näin kävisi, ettei yleisöä tule, silloin yleisö on kertonut omalta puoleltaan sen, että ei enää kiinnosta.

Kiertueena syksyn kunniakierros saattaa olla viimeinen, mutta keikkailun lopettamista Danny ei vaikuta suunnitelleen. Vastaus on mysteerinen kysymykseen kiertue-elämän lopullisuudesta.

– En itse kutsu sitä viimeiseksi kiertueeksi, mutta tietysti se sitä on.