Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: XXL vääristeli kajakin alennusprosenttia, sanoo asiakas – "On nähty, että hinnat sahaavat voimakkaasti"

Vääristelikö pohjoismainen urheilutuoteketju XXL tahallaan tuotteensa alennusprosenttia?

Helsingin Sanomat kertoo verkkosivuillaan liikkeessä käyneen asiakkaan huomiosta, jonka perusteella saattoi ajatella että alennusprosentin kanssa oli harrastettu vääristelyä.

– Vanha hintalappu oli jätetty kömpelösti alle niin, että vanha hinta kuulsi läpi, sanoo Lahden XXL:ssä asioinut Harri Koponen.

Kajakkia myytiin tarjoushintaan 374,25 euroa, ja sen kerrottiin olevan 25 prosentin alennuksessa. Lähtöhinnaksi kaupan kyltissä mainittiin 499 euroa.

– Kajakin hinta oli aiemmin ollut 399 euroa. Näky oli koominen, Koponen sanoo Helsingin Sanomille.

Lehden haastattelema kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) johtava asiantuntija Mika Hakamäki sanoo, että tapaus ei välttämättä ole mitenkään ainutkertainen.

– Pelkään että sitä on hyvin paljon, sanoo Hakamäki asiasta.

Tilanteeseen on hänen mukaansa tulossa muutos.

– Elinkeinonharjoittajan pitää vastedes tarjouksen yhteydessä ilmoittaa myyntihinnan lisäksi hinta, jolla tuotetta on alimmillaan myyty edeltäneiden 30 vuorokauden aikana.

Tammikuun alusta 2023 Suomessa voimaan tulevan EU-direktiivin tavoitteena on estää alennusmyyntiprosenteilla kikkailu.

– Käytännössä on nähty, että hinnat sahaavat voimakkaasti. Hintaa pidetään muutama päivä enemmän ja vähemmän muodon vuoksi sekä valvontaviranomaista varten korkealla, ja sen jälkeen hintaa lasketaan, jotta saadaan näytettyä isot alennusprosentit.