Jättikyljyksiä tarjoava Gastro Cafe Kallio rankattiin Helsingin parhaaksi kortteliravintolaksi – "Olemme tuoneet tänne ihan omaa säpinää"

Helsingin Uutiset kysyi kuudelta asiantuntijalta, mitkä ovat Helsingin parhaat korttelibistrot. Yksi nousi yli muiden.

– Nauraen laitan lounaslistalle alkuun ostereita ja pääruoaksi perinteisen suomalaisen lihakeiton, Gastro Cafe Kallion ravintoloitsija Kare Karhu sanoo.

Koulussa lusmuillut Luckie Bao, 31, perusti Helsinkiin valtavan ravintolaimperiumin – "Sushin nousukausi päättyi jo"

Sana ”bistro” tulee ranskasta ja on sanakirjan mukaan kortteliravintola, joka on vähemmän muodollinen kuin ravintola (restaurant) ja jonka ruokalista on suppeahko ja melko perinteinen ja kirjoitettu useimmiten liitutaululle. Tarjolla on useimmiten päivän lounas (plat du jour).

– Vanhan ajan keittämisestä on tullut taas muodikasta, Karhu tuumaa.

Entisenä rumpalina hän suosii improvisaatiota:

– Free jazzia. Ei soiteta nuoteista samaa sinfoniaa kolmea kuukautta. Ruokalista voi vaihtua kesken illan.

Ei olla samannäköisiä kuin muut.

Esikuvikseen hän kertoo Pariisin bistrot ja lontoolaisen St. John -ravintolan ja sen ”nose to tail” -periaatteen eli: kaikki käytetään kärsästä saparoon.

Ja tätä Karhu toden totta noudattaa. Viime viikolla listalla komeili hanhen verellä täytettyä hanhenkaulaa. Tällä viikolla saa sonnin kieltä ja sydänstroganoffia. Lisäksi löytyy muun muassa porsaan tomahawk (luullinen jättikyljys), kauden sieniä ja kasvisvaihtoehtona Pickalan maissia.

Ruoat järisyttivät Kalliota, kun hän Julia Juvosen kanssa 2015 perusti paikan ja irrotteli maksan, veripaltun ja läskisoosin kanssa kaupunginosassa, joka oli tunnettu pikemminkin vegestä ja muista hipsteritrendeistä.

– Alussa se oli hankalaa vastavirtaan soutamista. Mutta se onkin vahvuus, kun ei olla samannäköisiä kuin muut. Olemme tuoneet tänne ihan omaa säpinää. Nyt asiakkaat suorastaan pettyvät, jos meillä ei ole tarjolla sisäelimiä, hän sanoo.

Lisäksi hän on totuttanut asiakkaat omaan tekemiseen. Itse leivotut leivät ja omat makkarat ovat lupaus, jota voisi toitottaa enemmän.

Tekemisen meiningin ovat huomanneet myös ravintola-alan kollegat, jotka ovat äänestäneet paikan vuodesta toiseen Viisi tähteä -median parhaiden ravintoloiden listalle. Chaîne des Rôtisseurs Finlande eli paistinkääntäjätkin on noteerannut käynnillään paikan.

Huippuravintoloita ja fine dining -paikkoja mielenkiintoisempia ovatkin ne oman rahan ravintolat, joissa makulaatuun yhdistyvät hyvät raaka-aineet ja niiden monipuolinen hyödyntäminen sekä osuva juomavalikoima. Mutkattomasti.

HU kysyi helsinkiläisten ravintoloiden ”bistroutta” asiantuntijoilta. Mikä on paras?

– Ekana tuli mieleen Aito (Museokadulla). Töölö korostuu muutenkin kortteliravintoiden sijaintipaikkana, koska siellä on ollut kaupunkimaista kortteliasumista lähes sadan vuoden ajan, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski vastaa ja paljastaa:

– Minun suosikkiliitutaulupaikkani on kuitenkin Gastro Cafe Kallio (Fleminginkatu 7).

Täällä syödään läskisoosia! – Itä-Helsinkiin avattiin klassikoita tarjoava ravintola: "Sain paistaa burgereita kyllikseni golfklubeilla"

"He syövät täällä ilmaiseksi" – Munkkiniemeen avatun uuden ravintolan taustalla on koskettava tarina: Sini Salmisen tytär syntyi aivan liian aikaisin

Trendiravintola Lulu's avattiin Helsingin todelliselle paraatipaikalle – tällaisen matkumatkan se tarjoaa Aasiaan

Korttelibistrot

Näin etsittiin

Kuutta kaupunkikulttuurin asiantuntijaa pyydettiin nimeämään parhaat korttelibistrot Helsingissä (postinumeroalue 00100:n ja kauppakeskusten ulkopuolelta).

Eniten mainintoja saivat Gastro Cafe Kallio, Café Tin Tin Tango, Aito, Wino ja Töölön Sävel.

Mainintoja sai myös 29 muuta ravintolaa: Alexanderplats, BasBas Kulma, Bona Fide, Carelia, Flät no 14, Harju 8, Juttutupa, Kuurna, Kuu, Kuu Kuu, Levain, Lilla Fabrik, Lungi, Luovuus kukkii kaaoksesta, Mat Distrikt, Mauritz, Messenius, Muru, Nolla, Oiva, Pastis, Pikku Hukka, SameSame - But Different, Sävel Hakaniemi, Vinkkeli, Vinolito - Wine & Tapas, We Got This, Wellamo ja Young Hearts.

Arvioita antoivat kirjailija ja väitöskirjatutkija Anikó Lehtinen, Helsinki-Seuran puheenjohtaja Martti Helminen, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski, Viisi tähteä -median päätoimittaja Eeropekka Rislakki, kaupunkikeskusten elinvoimaa tutkivan Salokorpi Oy:n toimitusjohtaja Esa Salokorpi tiimeineen ja jutun kirjoittaja Sakari Nupponen.

Ylistettyyn Latitude 25 -sushiravintolaan on kuukausien jono – muuttaa nyt isompiin tiloihin, ravintolajätti Nohosta pääomistaja

Tapahtuma- ja ruokakeidas Teurastamo täyttää 10 vuotta – lauantaina synttäreillä on luvassa musiikkia ja sammakonreisiä

Helsinkiläisen saaren ravintola on pysynyt pienoisena salaisuutena – tarjolla harvinaiseksi käyneitä annoksia: "Paikan klassikkoja"

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut