Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättikyljyksiä tarjoava Gastro Cafe Kallio rankattiin Helsingin parhaaksi kortteliravintolaksi – "Olemme tuoneet tänne ihan omaa säpinää"

Helsingin Uutiset kysyi kuudelta asiantuntijalta, mitkä ovat Helsingin parhaat korttelibistrot. Yksi nousi yli muiden.

– Nauraen laitan lounaslistalle alkuun ostereita ja pääruoaksi perinteisen suomalaisen lihakeiton, Gastro Cafe Kallion ravintoloitsija Kare Karhu sanoo.

Sana ”bistro” tulee ranskasta ja on sanakirjan mukaan kortteliravintola, joka on vähemmän muodollinen kuin ravintola (restaurant) ja jonka ruokalista on suppeahko ja melko perinteinen ja kirjoitettu useimmiten liitutaululle. Tarjolla on useimmiten päivän lounas (plat du jour).

– Vanhan ajan keittämisestä on tullut taas muodikasta, Karhu tuumaa.

Entisenä rumpalina hän suosii improvisaatiota:

– Free jazzia. Ei soiteta nuoteista samaa sinfoniaa kolmea kuukautta. Ruokalista voi vaihtua kesken illan.

Ei olla samannäköisiä kuin muut.

Esikuvikseen hän kertoo Pariisin bistrot ja lontoolaisen St. John -ravintolan ja sen ”nose to tail” -periaatteen eli: kaikki käytetään kärsästä saparoon.

Ja tätä Karhu toden totta noudattaa. Viime viikolla listalla komeili hanhen verellä täytettyä hanhenkaulaa. Tällä viikolla saa sonnin kieltä ja sydänstroganoffia. Lisäksi löytyy muun muassa porsaan tomahawk (luullinen jättikyljys), kauden sieniä ja kasvisvaihtoehtona Pickalan maissia.

Ruoat järisyttivät Kalliota, kun hän Julia Juvosen kanssa 2015 perusti paikan ja irrotteli maksan, veripaltun ja läskisoosin kanssa kaupunginosassa, joka oli tunnettu pikemminkin vegestä ja muista hipsteritrendeistä.

– Alussa se oli hankalaa vastavirtaan soutamista. Mutta se onkin vahvuus, kun ei olla samannäköisiä kuin muut. Olemme tuoneet tänne ihan omaa säpinää. Nyt asiakkaat suorastaan pettyvät, jos meillä ei ole tarjolla sisäelimiä, hän sanoo.

Lisäksi hän on totuttanut asiakkaat omaan tekemiseen. Itse leivotut leivät ja omat makkarat ovat lupaus, jota voisi toitottaa enemmän.

Tekemisen meiningin ovat huomanneet myös ravintola-alan kollegat, jotka ovat äänestäneet paikan vuodesta toiseen Viisi tähteä -median parhaiden ravintoloiden listalle. Chaîne des Rôtisseurs Finlande eli paistinkääntäjätkin on noteerannut käynnillään paikan.

Huippuravintoloita ja fine dining -paikkoja mielenkiintoisempia ovatkin ne oman rahan ravintolat, joissa makulaatuun yhdistyvät hyvät raaka-aineet ja niiden monipuolinen hyödyntäminen sekä osuva juomavalikoima. Mutkattomasti.

HU kysyi helsinkiläisten ravintoloiden ”bistroutta” asiantuntijoilta. Mikä on paras?

– Ekana tuli mieleen Aito (Museokadulla). Töölö korostuu muutenkin kortteliravintoiden sijaintipaikkana, koska siellä on ollut kaupunkimaista kortteliasumista lähes sadan vuoden ajan, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski vastaa ja paljastaa:

– Minun suosikkiliitutaulupaikkani on kuitenkin Gastro Cafe Kallio (Fleminginkatu 7).