Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin toiseksi vanhin yleinen sauna joutui sulkemaan pakon edessä – keinoja uudelleen avaamiseksi mietitään nyt kuumeisesti

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nosti kaasun hintoja. Siksi historiallinen Sauna Arla sulki toistaiseksi.

Juha Suokkaan elämästä katosi elokuussa yksi osa-alue: Arlan Sauna sulki toistaiseksi ovensa. Suokas, 55, tapasi käydä siellä sunnuntailöylyissä.

– Se oli sellainen puhdistautuminen viikon pölyistä ja valmistautumista alkavaan viikkoon. Siirtymäriitti.

Tunnelma oli aina rento, historian kerrostumatkin huomasi. Saunalla tapasi myös kavereita.

– Saunoja toki on Helsingissä muitakin, mutteivät ne tunnu samalta. Ovat korvikkeita.

– Nyt on uteliaisuuttaa siitä, muuttuuko sauna esimerkiksi puulämmitteiseksi. Ja pelkoa, että lakkaako se kokonaan olemasta.

Historiallinen Arlan Sauna sulki toistaiseksi ovensa elokuussa. Syy on kaasun hinnannousussa.

– Sauna on pyörinyt talvi- ja jatkosodan, yleislakon ja koronankin. Sitten tulee joku s*****n Putin, aloittaa Ukrainan sodan ja aiheuttaa kaasukriisin, sanoo omistaja Kimmo Helistö.

Saunaa on lämmitetty kaasulla noin 1970-luvulta asti. Tätä ennen kiukaat lämmitettiin puulla. Sauna on avannut ovensa vuonna 1929.

Sähkökiukaat. Helistön mukaan ne voisivat olla väliaikainen ratkaisu, jotta sauna saadaan pelastettua. Tätä ennen täytyy vielä löytää yhteinen ymmärrys taloyhtiön kanssa vuokrasopimuksen jatkamisesta.

– Olemme ajatelleet lämmityksen vaihtamista sähkökiukaaseen siten, että tulevaisuudessa olisi mahdollista palata normaaleihin kertalämmitteisiin kiukaisiin. Seuraavat vuodet menisimme sähköllä, ja kun sauna viettäisi 100-vuotispäiviään, olisi hienoa palata puulämmitteiseen tai kaasulämmitteiseen.

Sauna on pyörinyt sotien, yleislakon ja koronan läpi.

Vaikka sähkönkin hinta on noussut, se ei ole ollut yhtä radikaalia kuin kaasun kohdalla.

Keskusteluissa on pyörinyt myös joukkorahoituskampanja. Helistö huomauttaa, että sillä ei voi vaikuttaa kaasun hintaan.

– Saunan saneeraamiseen joukkorahoitus olisi kuitenkin mainio idea.

Sauna on merkinnyt monelle paljon. Ismo Huhtasella, 52, on ollut tapana käydä siellä kuukausittain.

Huhtanen kertoo, että sauna sijaitsee lähellä ja siellä on erinomainen tunnelma: rauhallinen sekä ajaton. Usein saunassa on tullut vietettyä muutama tunti. Saunassa on käynyt niin vanhoja kuin nuoriakin.

– Nyt kun tulee tilanne, että haluaisi mennä yleiseen saunaan, niin pitää miettiä, minne mennä.

Huhtanen kertoo, että Arlan Saunassa huomaa historian kerrostumat.

– Se on ajatonta levollisuutta lisäävä tekijä. Uusia yleisiä saunoja Helsingissä riittää, mutta sellaisia, joissa pääsee kokemaan ajan kerrostumia ei ole montaa.

Helistö aloitti saunan omistajana vuoden 2006 vappuna. Hän kävi saunassa ensimmäisen kerran vuonna 2000, jolloin Helsinki oli Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Kalliossa toimiva Harjun sauna oli tuolloin isosti esillä. Sen tilat oli vasta saneerattu.

– Siinä yhteydessä havahduin, että on myös Sauna Arla. Se olikin sitten klassisesti rakkautta ensi silmäyksellä. Helsingissä ei ole liikaa vanhoja rakennuksia. Tällainen vanha sauna ei tupsahda kaupunkiin noin vain. Jos sille tulee loppu, niin uutta ei tule.

– Kun saunaan menee, niin on kuin astuisi Aki Kaurismäen elokuvaan. Se on kuin vanha maailma, joka on kuitenkin tässä hetkessä kiinni.

– Jos menee saunomaan pienissä stressitunnelmissa, niin huomaa pian, että hetkinen: mikä stressi?

Juha Suokas ja Ismo Huhtanen toivovat saunan jatkavan.

– Arlan saunan miljöö on omiaan lisäämään ymmärrystä siitä, että kaikki aika: mennyt ja nykyhetki – sekä toivottavasti tulevaisuuskin – on siellä läsnä, Huhtanen sanoo.

Sauna Arla on Kotiharjun Saunan jälkeen Helsingin toiseksi vanhin yleinen sauna.

Sauna aloitti toimintansa vuoden 1929 elokuussa, kun Arla-niminen asunto-osakeyhtiö valmistui. Kalliossa oli alkanut aikaisemmin myllerrys, kun puutaloaluetta ryhdyttiin muuttamaan kivitaloiksi ja kortteleiksi.

Koska asunnoissa ei ollut pesutiloja, kortteleihin rakennettiin yleisiä saunoja. Niitä oli alueella kymmeniä.

1970-luvulle asti toimintaa pyöritti taloyhtiö. Lopulta omistajaksi tuli Jorma Grönlund vuonna 1985, jolta sauna siirtyi Helistölle. Nyt saunatoimintaa harjoittaa Tea Lindbergin ja Helistön yritys Sauna Empire Oy.

Sauna on rakennettu kahteen kerrokseen: naisten ja miesten tilat ovat olleet eri kerroksissa. Alunperin miesten sauna sijaitsi alakerrassa. Se kuitenkin siirrettiin toiseen kerrokseen, koska saunojille kuljetettiin pukuhuoneen ikkunoista viinaa. Täten naiset saivat käyttöönsä ensimmäisen kerroksen saunatilat.

Helistön tietojen mukaan touhu ei kuitenkaan loppunut: saunajuomat nostettiin toiseen kerrokseen korilla ja pitkällä narulla.