Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"He syövät täällä ilmaiseksi" – Munkkiniemeen avatun uuden ravintolan taustalla on koskettava tarina: Sini Salmisen tytär syntyi aivan liian aikaisin

”Tytärtäni Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa hoitaneet syövät ilmaiseksi”, sanoo yrittäjä Sini Salminen.

Lääkärit arvioivat, ettei pieni lapsi selviäisi. Synnytys oli käynnistynyt aivan liian aikaisin.

Vain puoli kiloa painanut lapsi asetettiin happikoneisiin. Oli viime vuoden maaliskuu: äiti Sini Salmisen elämän raskainta aikaa.

– Ensimmäisen kuukauden vain odotin, että onko hän enää elossa, kun menin sairaalaan. En uskonut, mutta toivoin, Salminen sanoo.

Sitten tapahtui kuitenkin ihme. Tai todennäköisemmin monta ihmettä.

– Pääsimme syyskuussa kotiin pienten happilaitteiden kanssa. Nyt hän on terve yksivuotias lapsi.

– Lääkäri sanoi, että toisilla on niin valtava elämäntahto, että he puskevat todennäköisyyksien läpi.

Munkkiniemessä avautui helmikuussa Ravintola Lia. Se kantaa Salmisen ja hänen puolisonsa keskosena syntyneen tyttären nimeä.

– Halusimme tällä tavoin osoittaa jonkinlaista kunnioitusta Liaa hoitaneille lääkäreille ja hoitajille. Jos he eksyvät tänne, niin he syövät ilmaiseksi.

Salminen toivoo, että hänen tytärtään hoitaneet ottaisivat etukäteen yhteyttä, jos aikovat tulla ravintolaan. Hän haluaisi tavata heidät. Lia sai hoitoa Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa.

– En ole ikinä nähnyt hoitajia, jotka ovat niin ammattimaisia. He jaksoivat kuunnella minua ja kertoa asioista todella syvällisesti. Molempien sairaaloiden porukka on ikuisesti mielessäni.

Ravintola on saavuttanut kiitosta. Kyseessä on georgialainen ravintola – Salmisen puoliso on maasta kotoisin.

– Tarjoamme mutkatonta, kursailematonta ja yksinkertaista, hyvää georgialaista ruokaa, Salminen sanoo.

Grilli on vahvassa roolissa maan ruokakulttuurissa. Sellainen löytyy myös ravintola Liasta.

Salminen kertoo, että georgialainen ruoka on osaltaan lihapainotteista. Jos annoksessa on lihaa, sitä on rutkasti.

– Vastapainona on todella hyviä kasvisruokia. Munakoiso on yksi asia, mitä Georgiassa syödään paljon.

Salminen kertoo, että myös esimerkiksi yrtit ja leivät ovat isossa roolissa.

Georgialainen perinneruoka hatsapuri, eli eräänlainen täytetty leipä, on noussut Suomessa viime vuosina trendiksi.

– Meillä on kaupungin parhaat hatsapurit, Salminen laukoo.

Ravintola painottaa myös viinejä: Georgian sanotaan olevan maailman vanhin viinimaa. Kvevri-viininvalmistusmetodi on rekisteröity Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Siinä viini valmistuu saviastioissa maan alla.

Georgialaisessa ruokakulttuurissa yhteisöllisyys on tärkeässä osassa. Tilattavat annokset jaetaan.

– Ruokaa tulee pöydän keskelle ja ihmiset ottavat sitä omille lautasilleen. Suosittelemme sitä asiakkaille, mutta jokainen saa toki tehdä miten haluaa.

Salminen painottaa, että ravintolaan voi tulla matalalla kynnyksellä.

– Tämä sopii niin romanttisille treffeille kuin pikaiseksi illallispaikaksi töistä tullessa.

Salminen oli jännittänyt, miten ihmiset löytävät ravintolan.

– Nojaamme todella vahvasti paikallisiin ja he ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Valtavan ihanaa ja uskollista porukkaa.

Salminen painottaa, että ravintolaan voi tulla myös lasten kanssa. Viittaahan ravintolan nimikin yrittäjäpariskunnan omaan lapseen.

– Ystäväni sanoi minulle kerran, että tämä on ensimmäinen suomalainen ravintola, jossa ei ole tarvinnut nolostella lasten takia.

Mitä yhteistä Salmisen tyttärellä Lialla ja ravintolalla on?

– Molemmat ovat söpöjä, pieniä ja pippurisia, Salminen hymyilee.