Kvääristö on suunnattu naisille sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Kahvilabaari keräsi 48 000 euroa joukkorahoituskampanjalla.
Tuijotusta kaksi tuntia putkeen. Eikä tuijottaja suinkaan ollut Ellen Kantolan treffikumppani, vaan baaritiskillä yksin kaljaa kitannut mies.
– Hän oli ollut minusta hieman takaviistossa. Kun lähdimme pois, niin deittikumppanini sanoi, että olipa kiusallista, Kantola kertaa.
Tästä tilanteesta on kulunut nyt 3 vuotta. Sinä aikana Kantola on päättänyt ryhtyä toimeen, kerännyt joukkorahoituskampanjalla 48000 euroa ja löytänyt liiketilan.
Nyt kesän ajan Kolmannella linjalla on toiminut Kvääristö – naisille ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu kahvilabaari.
Kvääristön lähtökohtana on olla turvallinen tila. Sellainen, missä kukin saa tulla kohdatuksi itsenään ja arvostettuna.
– Tarjoamme tälle yhteisölle tilan, jossa voi olla oma itsenä ja ilmaista itseään ilman, että joku tuomitsee. Tällaista on kaivattu tosi paljon, sanoo ravintolapäällikkö Jesmaine Lefrancois.
Kvääristö ei ole pelkkä illanviettopaikka. Kahvilabaariin voi tulla syömään lounassalaatin, juomaan kahvia tai tekemään vaikka etätöitä.
Tapahtumia riittää: Haastattelua edeltävänä päivänä Kvääristössä on järjestetty kirjanjulkaisutilaisuus. Myös lautapelitapahtumat, burleski-illat ja niin sanotut pikafrendailu-tapahtumat (speed friending) ovat keränneet kävijöitä.
– On merkityksellistä nähdä, kuinka runo-illoissa asiakkaat ovat liikuttuneet ihmisten uskaltaessa jakaa omia queer-aiheisia runojaan, Kantola sanoo.

Kvääristössä ovat voimassa turvallisen tilan periaatteet. Jokaisen asiakkaan tulee sitoutua niihin: esimerkiksi kunnioittamaan toisen tilaa ja olla tekemättä oletuksia. Myös järjestyksenvalvojien kanssa on yhteinen arvopohja.
Kvääristö haluaa osaltaan toimia esimerkkinä ja myös auttaa ymmärtämään, mitä häiritsevä käytös on.
– Tarkoitus on osoittaa, millaista inklusiivisempi julkinen tila sekä ilta- ja yöelämä voivat olla.
Kantola sanoo, että tila on avoin myös muille, vaikka sen on kerrottu olevan suunnattu erityisesti naisille sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.
– Koska Kvääristö on normien vastainen paikka, niin me olemme halunneet korostaa normista poikkeavaa lähtökohtaa.
Kvääristö perustettiin halusta vaikuttaa asioihin. Todellinen lähtölaukaus oli joukkorahoituskampanja, joka osoittautui valtavaksi menestykseksi.
– Se näytti, että ihmisten puheiden takana on oikeasti halua, Kantola hymyilee.
Kvääristön nimi tulee sanasta kvääri, joka on käännös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin viittaavasta queer-termistä. Stö-johdin viittaa puolestaan kaupunginosaan.
Kantola tietää omakohtaisesti, että naiset ja sateenkaariyhteisön jäsenet kohtaavat julkisissa tiloissa häirintää.
– Naisiin kohdistuva häirintä on niin yleistä, että kaikki tietävät, mitä se on. Puhumattakaan siitä, mitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat.
Häirintään puuttumista vaikeuttavat rakenteet, Kantola pohtii. Usein miehet omistavat ja johtavat ravintoloita, mutta työntekijät ovat naisia.
– On tilanteita, joissa häiritsevä vakioasiakas on poistettu baarista ja siitä on seurannut henkilökunnalle ongelmia. Eli työntekijät eivät saa tukea ravintolan johdolta.
Monissa paikoissa nähdään Kantolan mukaan, ettei esimerkiksi intensiivinen tuijottaminen ole häirintää. Sillä voi olla kuitenkin valtava vaikutus turvallisuuden tunteeseen.
– Järjestyksenvalvojat saattavat sanoa, ettei tuijottaminen ole teko. Häirintää on vasta se, kun käsi on käynyt siellä, missä ei pitäisi.
Onko Kvääristössä koettu kesän aikana häirintätapauksia?
– Ei ole ollut ongelmia. On ollut yksittäinen tapaus, jossa kaksi ihmistä ovat keskustelleet ja toinen on huomannut haluavansa tilanteesta pois, mutta ei ole tiennyt miten, Kantola sanoo.
– Kyse on siinäkin ollut eritasoisesta turvattomuuden kokemuksesta kuin esimerkiksi fyysisessä tai sanallisessa häirinnässä.
Jos jotain tapahtuisi, tilanne käytäisiin läpi uhrin kanssa. Lisätoimiin ryhdyttäisiin tapauksesta riippuen. Lähtökohtana on se, että tila on turvallinen.
Asiakkaat ovat antaneet kesällä kiittävää palautetta. Kerran yksi asiakas tuli yllättäen halaamaan Kantolaa. Pöydille on jätetty myös kiittäviä lappuja.
– Lapuissa ihmiset ovat avautuneet, kuinka ihanaa on, että tällainen tila on avattu. He eivät ole ehkä itse vielä tulleet kaapista, mutta ovat voineet tulla tilaan ja olla omia itsejänsä, Lefrancois kuvailee.
Syksyllä kahvilabaari laajentaa toimintaansa.
– Syyskuusta lähtien on tulossa lounastarjoilu. Lisäksi on tulossa muun muassa itsepuolustus-työpaja ja kirpparitapahtumia, Lefrancois kuvailee.
Kvääristö sijaitsee kolmannella linjalla. Samalla paikalla ovat sijainneet aikaisemmin ravintolat Taqueira El Rey ja Sandro. Kahvilabaari on auki päivittäin kello 11–23.