Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hätäenergiabudjetti lisää valtion menoja kahdella miljardilla, näin kommentoi pääministeri Sanna Marin – "Elämme sotataloudessa"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus on esitellyt useita budjettitoimenpiteitä poikkeuksellisessa maailmantilanteessa. Keskeinen kriisi liittyy energiaan ja sähkön hinnan äkilliseen kallistumiseen. Kaiken kaikkiaan hätäenergiabudjetti lisää valtion menoja kahdella miljardilla eurolla.

Valtiovarainministeri Annika Saarikolta (kesk.) kysyttiin, miksi tilanteeseen ei reagoitu jo keväällä. Saarikon mukaan tuolloin suurimpana huolenaiheena oli kohonnut polttoaineen hinta.

– Suomessa on ollut poikkeuksellisen hyvä tilanne sähkön suhteen. Tämänhetkisen tilanteen rajuus on selvinnyt vasta viime viikkoina.

Sähkön arvonlisäveroa lasketaan talvikuukausiksi, samoin verovähennystä valmistellaan kuten myös sähkötukea.

Varsinaisia uusia säästökohteita ei löytynyt lisää. Saarikko mainitsi pitäneensä erityisen tärkeänä, ettei perusturvaan tehdä leikkauksia ja huomautti, että moni tukitoimista oli määräaikainen.

Sanna Marin tyrmäsi letkautuksen siitä, että kyseessä olisi vaalibudjetti, jossa sinne ja tänne luvataan rahaa sumeilematta.

– Elämme sotataloudessa, Marin aloitti vastauksensa.