Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin palkanmaksussa oli isoja ongelmia jo ennen Sarastia-sotkua, kertoo ex-apulaispormestari Pia Pakarinen: "Tilanne on vain eskaloitunut"

Sijaisten palkat saattoivat olla kuukausia myöhässä jo ennen Sarastia-sotkua.

Helsingin palkanmaksussa on ollut sijaisten osalta suuria ongelmia jo ennen Sarastia-sotkua, kertoo entinen Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.).

Pakarinen oli toimialan apulaispormestari viime valtuustokaudella vuosina 2017–2021. Hän on tätä nykyä kaupunginvaltuutettu ja Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja.

– Ongelmat koskivat tuolloin lähinnä sijaisia. Tuli todella paljon valituksia siitä, että sijaisten palkka on tullut tilille kuukausia sen jälkeen, kun on sijaistanut, Pakarinen kertoo.

Kun Pakarinen selvitti tilannetta, ilmeni että haasteita oli monin paikoin. Usein myös koulujen päässä.

– Esimerkiksi koulusihteeri saattoi olla sairaana ja paperit eivät liikkuneet. Tietenkin hallinnolliset resurssit ovat myös todella ohuet. Ei voi odottaa, että rehtori huolehtii palkanmaksusta.

Ongelmia oli Pakarisen mukaan myös Helsingin kaupungin Taloushallintopalvelu Talpassa, joka käytännössä maksaa palkat. Pakarinen arvioi, että Talpassa ongelmat liittyivät epäselviin prosesseihin.

– Valitukseni eivät valitettavasti ilmeisesti johtaneet toimenpiteisiin.

Kuinka laajasta ongelmasta oli kyse?

– Jo silloin oli puhetta siitä, että sijaiset eivät halua tulla töihin Helsinkiin, koska kaupunki on hidas palkanmaksaja.

– Silloin vakityöntekijät saivat palkkansa. Nyt tilanne on vain eskaloitunut.

Pakarinen ei tietämänsä valossa ole ollut yllättynyt Helsingin palkanmaksun ongelmista – toki niiden laajuudesta ja palkkojen korjaamisen hitaudesta.

– Nyt ei pidä rajoittaa tutkimusta vain siihen, että ajatellaan palkanmaksun olevan yksinomaan Sarastiaan liittyvä ongelma, vaan koko palkanmaksun prosessi pitäisi käydä läpi.

– Tulee miettiä jo koululta asti, että onko riittävät resurssit hoitaa palkka-asioita. Sen pitäisi olla mahdollisimman automatisoitua, etteivät esimerkiksi rehtorit joudu hoitamaan tämän tapaisia asioita.