Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pörssisähköä päivittäin syynäävä perheenäiti Lotta, 35: "Hallituksen ei tule ainakaan laskea sähkön hintaa"  – Pentti, 89, uskoo kriisin menevän pian ohi

89-vuotias Pentti Sairanen tekee puutarhatöitä määrätietoisin ottein Veräjämäen Runoilijankujalla. Maailmaa ravisteleva sähkökriisi on tosin hidastanut töiden etenemistä. Sairanen ei käytä tällä hetkellä laturia vaativia työkoneita.

– Vaihdoin lehtipuhaltimen haravaan. Tässähän saa samalla hyvää liikuntaa, hän iloitsee.

Muuten Sairasen arki ei ole vielä muuttunut, vaikka sähkön hinta nousee lokakuussa ainakin 50 prosenttia.

– Kaikki on toistaiseksi entisellään. Kyllä tässä vähän katselee, mitä laitteita pitää kotona päällä. Saunomista emme ole vähentäneet. Sähkölasku on noin 200 euroa. En muista varmaksi, miten usein se tulee.

Sairanen ei pidä sähköpulaa ja hinnannousua huolestuttavana ilmiönä, vaan uskoo sen menevän pian ohi.

Säästö olla jopa muutamia satoja euroja kuukaudessa.

– Näitä on ollut ennenkin ja aina on selvitty. Olen jo tottunut.

Myös kerrostalokolmiossa asuva Eero Laine, 78, uskoo hinnannousun olevan väliaikaista. Hänkään ei ole kovin hyvin perillä sähkölaskunsa sisällöstä.

–  Täytyy kyllä tarkemmin katsoa, mitä sähkölaskussa lukee. Yleensä katsoin vain summan, Oulunkylässä asuva Laine kertoo.

Veräjämäessä asuva Lotta Stenman, 35, lukee sähkölaskun tiedot nykyään hyvin yksityiskohtaisesti.

– Ennen meillä ei ollut näin tarkkaa käsitystä sähkön hinnasta. Meillä on pörssisähkö ja seuraamme nyt hintaa päivittäin. Astiat ja pyykit pestään yöllä, kun hinta voi olla vain muutamia senttejä kilowattitunnilta., Stenman sanoo.

– Hallituksen ei tule ainakaan yleisesti laskea sähkön hintaa. Se ei vähennä kulutusta ja voi pahentaa kriisiä. Tuki tulisi kohdentaa paremmin pienituloisiin ja sähkölämmittäjiin.

Nelihenkisen perheen sähkölasku on tänä vuonna lähes kaksinkertaistunut. Stenman näkee sähkökriisissä monta hyvää asiaa.

– Koen tämän hyvänä energian kulutuksen ja vihreän siirtymän kannalta.

Veräjälaaksossa vuokra-asunnossa asuva Harri Lehen, 59, pitää mahdollisena, että jatkossa ruokaostoksia täytyy katsoa kaupassa tarkemmin, jotta rahat riittävät.

– Kyllä isompi sähkölasku voi tehdä ison loven arjen talouteen. Valtio voisi tukea ainakin eläkeläisiä, jotka joutuvat koville. Kotona vaimo hoitaa sähkölaskuun liittyvät asiat. Pitää kyllä ottaa nyt itseään niskasta kiinni. Olemme vasta aloittaneet keskustelun sähkön kulutuksesta, enkä tiedä mihin kaikkeen se vaikuttaa.

Veräjämäkeläisen Heimo Kanteleen ajatukset ovat ydinvoimassa.

– Tässä on nyt hyvä odottaa, että Olkiluoto 3 alkaa jauhaa energiaa.

Juttua muokattu: Korjattu otsikon nimivirhe 3.9. klo 11.24. 7.9. klo 7.40. Tarkennettu Stenmanin sähkön hintaa koskevan kommentin asiayhteyttä. -