Helsingin kantakaupungissa on useita asuintaloja, jotka eivät kuulu kaukolämpöverkkoon. Osa on siirtynyt maalämpöön ja osassa kaukolämpöä ei ole koskaan ollutkaan, vaan asukkaat maksavat suorasta sähkölämmityksestä.
Muun muassa Alppilassa on useampia kerros- ja puutaloja, joissa kotia lämmitetään puulla.
– Kakluuni on kuin 2,5 metriä korkea patteri. Se on hämmentävän tehokas. Talvella kovilla pakkasilla kaksi pesällistä pitää kodin lämpimänä. Leudommalla säällä riittää yksi. Olemme päättäneet, että ensi talvena käytämme kakluuneja sähkölämmityksen sijaan niin paljon kuin mahdollista. Jos saamme puuta halvalla maalta, voi säästö olla kovilla pakkasilla jopa muutamia satoja euroja kuukaudessa, Alppilassa asuva perheenäiti kertoo.
Säästö olla jopa muutamia satoja euroja kuukaudessa.
Helen tiedotti keskiviikkona kaukolämmön hintaan tulevista korotuksista. Niiden vaikutus yltää lokakuusta kevääseen saakka ja on energiamaksun osalta keskimäärin 17 prosenttia. Vuosi sitten korotus oli lähes 30 prosenttia.
Veräjämäessä asuva Tiina Stenman sanoo, ettei kaukolämpölaskuun voi vaikuttaa samalla tavalla kuin sähköön.
– Olemme ympäristötietoisia ja pitäneet asunnossa 19 asteen lämpötilaa.
19 astetta pidetään yleensä normaalin sisälämpötilan rajana, jonka alle lämpöä ei kannata laskea.
Pentti Sairanen asuu Veräjämäen pienkerrostalossa 76 neliön asunnossa. Hän ei ole huolissaan omista lämmityskustannuksista, mutta naapureiden tilanne nostattaa kysymysmerkkjä.
– Meillä on kaukolämpö, mutta tuossa vieressä on useassa talossa sähkölämmitys.
