Ilmaisesta tavarasta kiinnostuneet norkoilevat kierrätyspisteiden luona. Tämä ei miellytä kaikkia kierrättäjiä.
Kannelmäen peruskoulun parkkipaikalla kävi viime tiistaina kuhina.
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen keräysautot saapuivat perinteiselle kierrokselleen ja paikalle saapui runsaasti väkeä, joka halusi eroon vanhoista, mutta vielä käyttökelpoisista esineistä.
Kannelmäessä asuva Kari Nisula, 72, toi tällä kertaa keräykseen leipäkoneen ja vanhan Helkama-polkupyöränsä.
– Vähän tulee haikea olo, kun luopuu vanhasta pyörästä, mutta pääasia on, että joku saa tästä hyvän pyörän itselleen, Nisula kertoo.
– Jossain vaiheessa ajattelin, että kunnostaisin tämän, mutta se on vain jäänyt tekemättä.
Leipäkoneen Nisula hankki kolmisenkymmentä vuotta sitten, mutta se on ollut jo pitkään käyttämätön.
– Kierrätykseen vain, kun sitä ei tarvita.
Välillä ollaan hyvinkin tunkeilevaisia.
Nisula tunnistaa ilmiön, josta moni tavarasta luopuva on närkästynyt: kierrätysautojen luo saapuu usein trokareita, jotka haluavat saada tavaraa itselleen.
– Kyllä tällaisia tapauksia on minunkin kohdalleni osunut. Etupäässä he kyselevät kierrätykseen menevää elektroniikkaa, mutta en ole sitä heille antanut. Olen aina sanonut, että tämä tavara ei ole myytävänä, vaan kuuluu keräysautoon, Nisula toteaa.
Ilmiö on tuttu myös Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen palvelupäällikölle Satu Mäkiselle.
– Sellaisia tapauksia on ollut, että yritetään hyötyä kierrätykseen menevistä tavaroista. Välillä ollaan hyvinkin tunkeilevaisia, Mäkinen myöntää.
– On ikävää, jos asiakkaat häiriytyvät tällaisesta toiminnasta, mutta toisaalta on parempi, että tavarat laitetaan kiertoon jollakin tavalla kuin että ne vietäisiin kaatopaikalle.
Yksi tavaroita keräysauton edustalla kärkkyneistä kertoi HU:lle motiiveistaan joitakin vuosia sitten. Helsinkiläismies sanoi keräävänsä televisioita, korjaavansa ne ja myyvänsä eteenpäin.

Mäkisen mukaan kierrätyksestä on monin tavoin hyötyä.
– Esimerkiksi viime syksyn keräyksellä säästettiin luonnonvaroja pääkaupunkiseudulla yhteensä 352 tonnia. Hiilidioksidipäästöjä vältettiin 144 tonnia, josta helsinkiläisten osuus oli hieman yli puolet, noin 52 prosenttia, Mäkinen laskee.
Lahjoitukset mahdollistavat kierrätyskeskuksen paikallisen ympäristö- ja työllistämistyön.
– Tavarat jatkavat keräysautoilta matkaansa myyntiin kierrätysmyymälöihin ja verkkokauppaan sekä myymälöiden ilmaisosastoille, Mäkinen mainitsee.
Askartelu- ja käsityötarvikkeet päätyvät kädentaitopalvelu Näprän osastoille tai materiaalitukkuun päiväkotien ja koulujen iloksi. Polkupyörät ja elektroniikka huolletaan kierrätyskeskuksen omissa verstaissa vielä uudelle kierrokselle.
Vastikään eläkkeelle jäänyt Eija Ehtamo, 65, kulki työmatkansa polkupyörällä. Viisitoistavuotias pyörä päätyi kierrätykseen tiistaina.
– Kierrätys on vuosien varrella alkanut kiinnostaa entistä enemmän. Onneksi kierrätystavaroiden käyttämistä ei enää tarvitse hävetä, vaan nyt se on täysin muodikasta, Ehtamo arvioi.
– Mutta siitä en tykkää, että ulkopuoliset tulevat näille kierrätysautoille bongailemaan, josko saisivat ilmaista tavaraa.
Keräysautot jatkavat kulkemistaan lokakuun loppuun saakka. Ensi viikolla ne kulkevat muun muassa Maunulassa, Puistolassa, Oulunkylässä ja Siltamäessä.