Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä syystä voit nyt nähdä poliiseja metrossa – "Huumekauppaa käydään ihan tässä ikkunan edessä", sanoo aseman kupeessa toimiva kontulalaisyrittäjä

Poliisi valvoo metroliikennettä ja -asemia tehostetusti. Kontula on yksi kohteista.

Kontulan metroasemalla on arkiaamupäivänä päällisin puolin rauhallista. Vanhempi konstaapeli Susanna Mara ja ylikonstaapeli Jon Fuhrman kiertelevät asemalla.

Ostarilla pizzeriaa yli 20 vuotta pyörittänyt miesyrittäjä sanoo, että aseman kupeessa on omat ongelmansa. Levottomuutta sinne tuovat muun muassa päiväkeskus Symppis ja avoin huumekauppa.

– Kontula on tunnettu huumekaupastaan. Sen tietävät kaikki. Kauppaa käydään ihan tässä ikkunan edessä.

Mies sanoo olevansa erityisen huolissaan huumekauppaa pyörittävistä nuorista, jotka liikkuvat usein porukoissa.

– He eivät näytä tekevän muuta. Väkivaltaa ei sen kummemmin ole, mutta huumeita on.

Samaa sanoo terassilla istuva Pepe, 55, joka on asunut Kontulan kupeessa 1990-luvun alusta.

– Väkivaltaa täällä ei ole sen enempää kuin muuallakaan. Känniväkivaltaa ehkä. Sörnäinen on ehkä pahempi. Kontula on rauhoittunut huomattavasti.

Helsingin poliisi aloitti alkuviikosta kolme viikkoa kestävän tehovalvonnan metroasemille ja lähialueille. Myös metron kyytiin hypätään.

Valvonnan tarkoituksena on vähentää häiriökäyttäytymistä, joista poliisille on tullut ilmoituksia.

– Jalkaudumme, puutumme häiriöihin ja teemme huumausaineiden katukaupan valvontaa. Yleensä ostotapahtumia sovitaan yleisille paikoille. Yritämme saada huumausaineiden myyjiä vastuuseen, kertoo komisario Hanna Kiiskinen Helsingin poliisista.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun valvontajakso kohdistetaan tässä muodossa metroasemille. Aiemmin vastaavaa on tehty juna-asemilla.

Ongelmallisiksi paikoiksi ovat nousseet Rautatientori, Sörnäinen, Itäkeskus, Kontula ja Mellunmäki.

– Päihteet näyttelevät isoa roolia, Kiiskinen sanoo.

Kontulan ostarilla asioiva, Kurkimäessä asuva Anne, 52, sanoo, että asioi usein ostarin levottomuuden vuoksi mieluummin Roihupellon Lidlissä kuin Kontulassa.

– Onhan täällä kaikenlaista. Kun kohta kävelen tuonne kirjastolle, vieressä haisee varmasti pilvi. Olen myös nähnyt, että Alkosta otetaan jo päivällä juoksupulloja ja huudetaan älämölöä, mutta on täällä ihan kunnon porukkaakin.

Myllypurossa asuva Petra Erkko, 40, on tullut Kontulaan saattamaan ekaluokkalaistaan kouluun. Lapsen kanssa on sovittu, että aseman läpi ei koulumatkaa kuljeta. Muuten Erkko ei ole havainnut häiriöitä.

– En tosin ehkä liikukaan täällä tavallisesti siihen aikana, kun niitä on enemmän.

Poliisi ei puhu häiriöistä tilastojen valossa, mutta komisario Kiiskinen toteaa, että niiden määrä lisääntyi yleisillä paikoilla korona-aikana. Myös lämmin kesä sai ihmiset liikkeelle. Keväällä poliisi teki tehostetun valvontaiskun Sörnäisiin.

Poliisi voi antaa huomautuksen, jos julkisella paikalla aiheutetaan häiriötä esimerkiksi päihteitä nauttimalla.

– Voimme myös poistaa henkilön paikalta, jos katsomme, ettei huomauttaminen ole riittävä toimenpide.  

Ääritapauksessa henkilö voidaan ottaa kiinni.

– Huumausainetapauksissa meidän keinomme käyttäjän tai ostajan osalta ovat hoitoon ohjaaminen, aineen poisottaminen ja huomauttaminen. Valvonnan tavoitteena on paljastaa huumausaineiden myyjiä ja saada myyjät rikosvastuuseen.

– Jos henkilö sattuu olemaan alaikäinen, prosessi on erilainen, Kiiskinen jatkaa.

Alaikäisen tapauksessa poliisin puuttumista seuraa lastensuojeluilmoitus.