Pysäköintivalvontayritys Parkkipaten kuluvan vuoden tilastot paljastavat, mitkä automerkit keräävät eniten pysäköintivirhemaksuja ja mitkä ovat yleisimmät valvontamaksujen syyt.
Kaksi automerkkiä keräävät molemmat yli kymmenen prosenttia kaikista Parkkipaten jakamista sakoista: sekä Volkswagen- että Toyota-kuljettajat ovat sakkolistan kärjessä, yritys kertoo tiedotteessa.
Useampi kuin joka viides Volkswagen-kuljettajien saamista valvontamaksuista on annettu, koska kuljettaja ei ole käyttänyt pysäköintikiekkoa. Lähes yhtä monta valvontamaksua volkkarikuskit ovat saaneet, koska ovat pysäköineet ilman alueen pysäköintitunnusta.
Vaikka BMW-kuljettajat on usein mielletty varsin omapäisiksi kuskeiksi, Bemarit saavat vasta neljänneksi eniten parkkisakkoja.
– Kiekon käyttäminen on pieni asia, jolla on iso merkitys. Sen ansiosta kiireisilläkin alueilla on mahdollista pysäköidä ilmaiseksi. Aikarajojen avulla kiinteistöjen omistaja varmistaa, että pysäköintitilaa riittää kiinteistössä asioiville ihmisille. Jos samoilla paikoilla pidetään autoja vuorokauden ympäri, alueella asioiville ei riitä paikkoja, Parkkipaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta muistuttaa tiedotteessa.
Tesla-kuskien helmasynti näyttää olevan se, että autoilija jättää pysäköinnin maksamatta. Joka neljäs Teslojen kuljettajille kirjoitettu valvontamaksu on annettu tästä syystä. Yhtä yleistä on, että Teslan kuljettaja ei käytä pysäköintikiekkoa.
Teslojen tapaan myös Skoda- ja Volvo-kuskit jättävät herkästi pysäköintimaksun suorittamatta. Yli viidesosa molemmille annetuista valvontamaksuista on annettu tästä syystä.
Eri automerkkien osuus pysäköintivirheistä:
Volkswagen (12,98%)
Toyota (10,27 %)
Mercedes-Bentz (9,74 %)
BMW (7,60 %)
Volvo (7,50 %)
Ford (7,22 %)
Audi (6,13 %)
Skoda (5,16 %)
Nissan (4,27 %)
Opel (3,92 %)
Tesla (0,65 %)