Virikkeiden vähyys ihmetytti lasten päivystyksessä Meilahdessa jonottanutta vanhempaa.
Liki kuusi tuntia. Näin pitkään Helsingin Uutisten lukija Alisa Leppäkoski vietti Uuden lastensairaalan päivystyksessä kouluikäisen tyttärensä sekä vauvan kanssa.
Leppäkoski kirjoitti kokemuksestaan HU:n Lukijan areenalle. Ruuhkan ohella hämmästystä herätti virikkeiden vähyys.
– Leluja oli yhteensä kolme kappaletta, kun taas hoitoa odottavia potilaita kymmeniä, Leppäkoski kirjoittaa.
Uuden lastensairaalan päivystys on ruuhkautunut koulujen alun jälkeen elokuussa, vahvistaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin Lasten ja nuorten sairauksien yleispediatrian linjajohtaja Anne Wikström.
Hän ei kommentoi yksittäistapausta, mutta kuvailee tilannetta yleisellä tasolla.
– Meillä on hyvin paljon infektiopotilaita, jonka takia päivystys on ruuhkautunut. Aina, kun koulut alkavat on hyvin yleistä, että liikkeellä on jokin infektio-epidemia. Nyt on paljon liikkeellä enterovirusta, joista yksi aiheuttaa poikkeuksellisen paljon hengitysvaikeuksia.
Wikström ei osaa arvioida, milloin tilanne helpottaa. Hänen mukaansa koulujen alkamiseen liittyy perinteisesti myös pieniä tapaturmia, kun lapset lähtevät liikkumaan kaveriporukoissa. Nämäkin kuormittavat päivystystä.
Päivystyksessä on normaali määrä henkilökuntaa. Lisäkäsiä on kuitenkin hankala saada.
– Kyllä mekin näemme, että hoitohenkilökunnasta on pulaa. Ylimääräisten hoitajien saaminen on vaikeaa nykytilanteessa.
Miltä lähes kuuden tunnin odotus päivystyksessä kuulostaa?
– Kuusi tuntia odottamista on poikkeuksellista. Jos potilaille ei tule mitään erikoisia tutkimuksia, niin odotusaikojen ei pitäisi olla tuota luokkaa.
Wikström muistuttaa, että esimerkiksi tutkimuksen tai tutkimustuloksen odottamisessa saattaa kestää. Päivystävät lääkärit voivat olla myös kiinni muissa tehtävissä.
– Mitä ilmeisimmin myös terveysasemien kiirevastaanotot ovat hyvin täynnä. Ne eivät vedä ja tällöin yhteispäivystyksiin tulee potilaita, joiden ei kuuluisi mennä sinne.
HU:n lukija oli harmissaan myös siitä, että odotusaulassa oli ainoastaan muutamia leluja.
– Meillä ei voi koskaan olla paljoa leluja päivystyksessä, jossa enemmistö potilaista sairastaa infektiota. Meidän täytyy suojata potilaita, Wikström kuvailee.
Wikström vahvistaa, että leluja on kuitenkin karsittu juuri koronan takia, eikä kaikkia ole palautettu.
– Huomioimme yhä koronan sairaaloissa ja suosimme esimerkiksi maskeja tiloissa, joissa on potilaita. En osaa arvioida, milloin tässä tapahtuisi merkittäviä muutoksia.
Lukija oli pistänyt myös merkille odotusaulan viallisen, peleillä varustetun kosketusnäytön. Wikströmin mukaan siihen on pyydetty korjausta.
Wikströmin mukaan ihmiset tulevat joskus päivystykseen turhan matalalla kynnyksellä. Kyseessä saattaa olla vaiva, jonka voisi hoitaa kotonakin.
Hän pyytää ihmisiä konsultoimaan päivystysapua tai omaa terveysasemaa ennen kuin tulevat päivystykseen.
– Aina pitää tietenkin mennä lapsen voinnin mukaan. Mutta jos lapsi esimerkiksi oksentaa ja ripuloi pari kertaa, niin siihen on olemassa hoito-ohjeet, eli nesteytysohjeet. Emme mekään hoida heitä toisin.
Miten hoitohenkilökunta on jaksanut päivystyksen ruuhkauduttua?
– Kun päivystys ruuhkautuu, niin olemme tiukoilla. Aina välillä on sitten rauhallisempia vaiheita ja saamme hengähtää.