Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhä harvempi perhe hakee nyt luottoa – Näin suomalaiset perheet varautuvat ankeaan kriisisyksyyn

Heikkenevä taloustilanne on saanut suomalaiset perheet ja yritykset ottamaan yhä varovaisemmin luottoa. Huolta tuottavat energiakriisin uhka ja korkojen nousu, jotka painavat nyt kotitalouksien luotonkysyntää selvästi alaspäin.

Yritysten luotonoton odotetaan jatkossa suuntautuvan aiempaa enemmän käyttöpääomaan ja rahoituksen uudelleenjärjestelyihin, ei investointeihin, arvioi Finanssiala ry tiedotteessaan.

Epävarmoina aikoina talletusten suosio on nousussa samalla, kun osake- ja asuntosijoitusten houkuttelevuus on vähentymässä.

– Vain finanssikriisin synkimpinä hetkinä odotukset ovat olleet nykyistäkin pessimistisemmät. Erityisesti sijoitustoimintaa, kulutustavaroiden hankintaa sekä asunnon ostoa varten otettavien luottojen kysynnän odotetaan olevan vaisua loppuvuoden aikana, sanoo FA:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila tiedotteessa.

Kotitalouksien sijoituskohteiden suosiokäyrissä tapahtui keväällä käänne, kun etenkin osake- ja asuntosijoitusten suosio väheni merkittävästi. Samalla talletusten suosio lisääntyi.

Kehitys on jatkunut barometrin mukaan samanlaisena viime kuukausina: tulevaan varaudutaan nyt erityisesti talletuksilla, ja muiden sijoitusten suosio on laskusuunnassa.

Myös yritysten usko tulevaan on Finanssialan mukaan koetuksella. Kesän aikana yritykset ovat kysyneet luottoja jonkin verran vähemmän kuin vuotta aiemmin. Myös loppuvuoden luotonkysyntää koskevat odotukset ovat alavireiset.

Sen sijaan kiinnostuksen käyttöpääomaan ja rahoituksen uudelleenjärjestelyihin tarvittaviin luottoihin arvioidaan lisääntyvän.