Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin inflaatio kurittaa pienituloisia – Janne miettii joutuuko karsimaan lääkkeistä, Jani ostaa aina edullisinta: "Halvinta makkaraa, joka maksaa aina 5 senttiä enemmän"

– Joutuu varmaan karsimaan lääkkeistä, arvioi Janne, 48, tilannetta, jossa sähkölasku kasvaa rajusti.

Malmin Novan edustalla Jannen vieressä istuva Jani, 49, vahvistaa, että inflaatio näkyy jo elämässä monin tavoin.

– Se vaikuttaa todella paljon. Kaikista halvinta pitää ostaa. Halvinta makkaraa, joka maksaa joka päivä viisi senttiä enemmän, Jani sanoo.

Esimerkiksi kala on jäänyt ruokavaliosta pois, myöskään fileitä ei tule ostettua. Eri tuotteet tulee hankittua eri kaupoista sen perusteella, mistä ne löytyvät halvimmalla. Kilohintoja seurataan tarkasti.

Samaa kuulee myös ystäviltä. Jokainen on sanonut joutuneensa karsimaan jostain.

– Tilanne harmittaa, mutta minulle menee kuitenkin hyvin. On esimerkiksi julkisen liikenteen kuukausilippu, Jani sanoo.

Huolettaako povattu sähkön hinnannousu? Totta kai, miehet vastaavat.

– Se on takaraivossa koko ajan.

Hintojen nousut osuvat voimakkaimmin ihmisiin, joilla on ollut jo muutenkin taloudellisesti tiukkaa, arvioidaan Helsingin seurakuntayhtymän diakoniatyössä.

– Ruoanjakeluissa jonot ovat olleet läpi kesän pitkiä. Kaikki ruoka, mikä tulee myös menee. Esimerkiksi Tapulikaupungin ruoka-avun jonossa on ollut noin 70–80 ihmistä koko kesän ajan, kertoo Malmin seurakunnan diakoniatyöntekijä Anna Hiekkataipale.

Inflaatio on vaikuttanut myös ruoka-apuun: jaettavaa on ollut aikaisempaa vähemmän.

– Kun ruoan hinta kallistuu, kauppiaat pitävät pienempiä varastoja ja punalaputettuja tuotteita ostetaan enemmän. Täten meille tulee vähemmän ruokaa jaettavaksi.

Perustoimeentulotuen määrää nostettiin inflaation takia elokuun alussa 3,5 prosenttia. Inflaatio on kuitenkin noin 7,8 prosentissa ja joidenkin tuotteiden hinnat ovat nousseet selvästi enemmän.

– Todellisuudessa korotus on vain muutamia kymppejä. Kyllä se varmaan yksittäiselle ihmiselle voi olla riittävä, mutta jos on esimerkiksi velkataustaa, kuvio monimutkaistuu heti, Hiekkataipale sanoo.

Mistä ihmiset ovat joutuneet hintojen nousun takia luopumaan? Hiekkataipale pitää todennäköisenä, ettei ihmisillä ole hirveästi mistä karsia.

– Kun on tilanteessa, jossa joutuu hakemaan apua, niin luopumista on ehditty tehdä jo monesta asiasta. Etenkin palveluista ja liikkumisesta. Ei ole varaa esimerkiksi ostaa bussilippua.

Mitä Hiekkataipaleen mielestä nyt pitäisi tehdä?

– Olemme pitäneet tärkeänä sitä, että keskustelupöytiin saataisiin myös viestiä kentältä. Että niissä pöydissä, missä päätöksiä tehdään, olisi yhteys ihmisiin, jotka elävät joka päivä tässä tilanteessa.