Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisvangit esillä uudessa Katumus-näyttelyssä Helsingissä – Risen projektipäällikkö: "Ihminen on paljon muutakin kuin rikoshistoriansa"

Sanomatalolla avautuu tämän viikon torstaina harvinainen valokuvanäyttely, jossa kuvauksen kohteena ovat vankilassa olevat naisvangit.

Kyseessä on valokuvataiteilija Johanna Kareen yhdessä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa toteuttama Katumus-näyttely, joka antaa kasvot naisille, jotka toivovat paluuta vankilasta normaaliin elämään ja katuvat rikoksiaan.

– Valokuvat antavat mahdollisuuden nähdä itsensä uusin silmin, mikä on tärkeää naisvangeille. Rikosseuraamuslaitos näkee tärkeänä taiteen kautta tuotettua toimintaa, jonka tavoitteena on parantaa näiden naisten itsetuntoa, toteaa erityisasiantuntija Kristiina Vanha-Jaakkola tiedotteessa.

Näyttely avautuu yleisölle kello 18 ja on esillä 30. syyskuuta asti. Näyttely on ilmainen ja avoinna arkisin kello 7–20 sekä viikonloppuisin kello 9–20.

Näyttelyn tavoitteena on tukea vankeja kohti positiivisempaa minäkuvaa ja heidän mahdollisuuksiansa siirtyä normaaliin elämään. Näyttely pyrkii herättämään katsojissa empaattisuutta ja inhimillisyyttä, joita ilman vangeilla ei ole mahdollisuutta löytää paikkaansa yhteiskunnassa. Näyttelyn suojelijana toimii oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Naispuoliset avolaitosvangit on Suomessa sijoitettu kahteen avovankilaan, Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevaan Kestilän vankilaan ja Vanajan avovankilaosastolle Hämeenlinnaan. Ensi vuonna naisvangeille perustetaan uudet osastot Kuopion ja Vaasan vankiloihin. Uudet vankipaikat ovat tarkoitettu sekä tutkinta- että vankeusvangeille.

– Huomionarvoista on se, että vaikka naiset ovatkin tuomittuja rikoksista, jokainen ansaitsee tulla nähdyksi omana itsenään. Ihminen on paljon muutakin kuin rikoshistoriansa. Siksi tämä valokuvanäyttely on inhimillinen ja sen sanoma on universaali, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen naisvankiprojektin projektipäällikkö Virva Raitio tiedotteessa.

Korjattu otsikon sanamuotoja 28.9.