Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi ilmiö: Helsinkiin avattiin vuokravarasto viineille – "Tukholmassa valtavan suosittua"

Varastojen tarve ei ota laantuakseen, sanovat alan yrittäjät. Töölössä avattiin viinivarasto.

Vuokrattavien varastotilojen rakentamiselle ei näy Helsingissä loppua, ainakin jos katsoo vasta valmistuneiden tai rakenteilla olevien varastotilojen määrää.

Kannelmäen kauppakeskus Kaaren ja Kehä ykkösen väliin on parhaillaan nousemassa valtava, kerrostaloa muistuttava rakennuskohde, jonne on ensi keväällä tulossa jopa 800 erikokoista vuokravarastoa.

– Ennen kesää avataan, jos mitään mullistavaa ei tule. Rakentamisen pitäisi olla valmista huhtikuuhun mennessä. Kesällä tehdään pihatöitä, kuten asfaltointia, toteaa Pelicanin maajohtaja Markus Pentikäinen.

– Säilytystiloja, varastoja ja tallimaisia varastoja, Pentikäinen kuvailee 6-kerroksista rakennusta.

Varastotiloja vuokraaville on Pentikäisen mukaan tärkeää niiden sijainti.

– Yksi käytettävyyden ehto on, että tilat ovat helposti saatavilla. Kannelmäen alueella tällaista palvelua ei vielä ole.

Kauppakeskus Kaareen sekä tuleville varastotiloille vievä liikenneympyrä on ajoittain ollut ruuhkainen. Pentikäinen vakuuttaa, että vuokravarastoilla käydään suhteellisen harvoin, eivätkä ne lisää liikennettä.

Uusi Pelicanin palvelu on viinikaapit eli -varastot, joita on Töölössä ja Espoon Tapiolassa.

– Ne ovat herättäneet kiinnostusta. Odotuksemme ovat korkealla. Tukholmassa viinien varastointi on valtavan suosittua.

Yhteen kaappiin mahtuu koosta riippuen 260–5 300 pulloa. Valolta suojattujen varastojen lämpötilat pyritään pitämään tasaisina, 12–14 asteisina.

Pienvarastoissa sijainnin merkitystä korostaa myös Pelicanin kilpailija Cityvarasto.

– Tärkeää kuluttajalle on sijainti. Se nousee aina ykköseksi. Muuttajat ovat meillä suurin ja selkein asiakasryhmä. Otetaan väliaikaisesti varastotilaa ja käydään tavaroita sitten rauhassa läpi, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Paula Nordgren.

Vuokrausaika on keskimäärin 11 kuukautta. Monet uudet asunnot ja niiden varastotilat ovat pieniä. Lisätilaa tarvitaan myös kausitavaroiden säilyttämiseen.

– Ihmiset vievät sesonkiluonteisesti tavaroita varastoon, kuten veneilytavaraa. Tavarat halutaan viedä lämpimään, jotta ne eivät mene homeeseen. Sellainenkin käyttö on lisääntynyt.

Asiakaskunnassa on Nordgrenin mukaan myös paljon hoivakoteihin muuttavia ikäihmisiä tai heidän omaisiaan.

– Asunto halutaan tyhjentää, mutta tavaroita ei haluta heittää pois.

Cityvaraston konsepti poikkeaa kilpailijoistaan siten, että uudiskohteiden sijaan saneerataan vanhoja kiinteistöjä. Uusia varastoja valmistui vuoden alussa Konalaan ja Roihupeltoon. Tulossa on kohde Jakomäkeen. Cityvarastolla on 57 toimipistettä, joista Helsingissä 10.

Vuonna 2010 Suomessa toimintansa aloittanut Pelican laajentanut Suomessa noin 1–2 varaston vuosivauhdilla.

– Tahti ei olisi tällainen, jos kysyntää ei olisi. Aina kun olemme avanneet toimipisteen alueelle, se on ollut parissa vuodessa täynnä, Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen sanoo vuokratilojen käyttöasteen olevan noin 90 prosenttia.