Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laaja tutkimus: Koulukiusaajat syyllistyvät muita useammin väkivaltarikoksiin – Näillä pojilla riski lähes kolminkertainen

Koulukiusaaja on muita useammin aikuisena väkivaltarikollinen, todistaa tuore tutkimus. Sen sijaan kiusatuksi joutuminen ei ole yhteydessä lisääntyneeseen väkivaltarikollisuuden riskiin, selviää Turun yliopiston laajasta tutkimuksesta.

Väkivaltarikollisuuden riski huomattiin lapsilla, jotka kiusasivat muita usein.

Erityisen suuri riski vakavaan väkivaltarikollisuuteen oli pojilla, jotka kiusasivat muita usein: lähes kolminkertainen verrattuna niihin poikiin, jotka eivät kiusanneet lainkaan. Usein kiusaavien poikien riski oli kohonnut myös verrattuna lapsiin, jotka kiusasivat joskus.

Vakavalla väkivaltarikollisuudella tarkoitetaan henkirikoksia tai törkeitä pahoinpitelyitä.

Yhteys kiusaamisen ja väkivaltarikollisuuden välillä säilyi vanhempien koulutustasosta, perheen rakenteesta ja mahdollisesta lapsuusiän psyykkisestä oireistosta riippumatta. Tuloksiin ei myöskään vaikuttanut se, oliko kiusaajalla muitakin kiusaamiskokemuksia, kuten kiusatuksi joutumista.

– Tutkimuksemme osoitti kiusaamisen ja väkivaltarikosten yhteyden sekä miehillä että naisilla. Löydökset vahvistavat aiempia viitteitä, joiden mukaan kiusaamisen ehkäisy voi mahdollisesti vähentää väkivaltarikoksia, sanoo tiedotteessa päätutkija Elina Tiiri Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta.

Tutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa selvitetään lapsuusiän psykososiaalisten ongelmien yhteyttä aikuisiän mielenterveyshäiriöihin, päihdeongelmiin, kuolleisuuteen, itsetuhoisuuteen, rikollisuuteen, elämänhallintaan ja syrjäytymiseen.

– Tutkimus tuottaa ainutlaatuista tietoa, jonka avulla voidaan kehittää palveluita, varhaista puuttumista ja ennaltaehkäisyä, kertoo tiedotteessa lastenpsykiatrian professori Andre Sourander Turun yliopistosta.

Tutkimuksessa aineistona oli vuonna 1989 kerätty laaja, koko maan kattava epidemiologinen aineisto. Aineiston keruuhetkellä osallistujat olivat 8–9-vuotiaita. Kun osallistujat olivat 31-vuotiaita, tutkijat keräsivät poliisirekisteristä tiedot heidän rikosepäilyistään.

Tutkimuksessa oli mukana yli 5 400 ihmistä.