Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kuvat suuresta parkkiluolasta kauhistuttavat Alppilassa: "Tätä suunnitelmaa meille ei esiteltykään" – näin vastaa kaupunki

Savonkadun rakentaminen voi olla huomattavasti massiivisempaa, mitä asukkaat luulivat.

Alppilassa on herännyt huoli Savonkadun kallioiden alle suunnitellusta parkkiluolasta. Viime keväänä asukkaat aloittivat äänekkään puolustuksen kallioiden ja puistojen suojelemiseksi, kun kaupunki ja rakennusyhtiö NCC kertoivat Savonkadun suurista rakennussuunnitelmista.

Viime kesänä kalliopysäköintilaitos mainittiin Kerro kantasi -palvelussa julkaistuissa suunnitelmissa lyhyesti. Sen kokoluokka alkoi valjeta monille asukkaille, vasta kun Alppila Seuran jäsen Matleena Laakso pyysi asiasta lisätietoja kaupungilta.

– Nämä dokumentit on saatu kaupungilta asukasaktiivisuuden tuloksena. Jyrätäänkö kalliot pysäköintiluolan takia? Tätä suunnitelmaa meille ei esiteltykään, seura kirjoitti Pelastetaan Alppilan kalliot -Facebook-ryhmässä.

Suunniteltuun pysäköintiin tulisi kolme kerrosta. Aluksi autopaikkoja rakennettaisiin 380 ja myöhemmin samanlainen määrä lisää. Ne sijaitsisivat Eläintarhan koulun ja Stadin ammattiopiston kohdalla.

"Kaikessa rumuudessaan se alkaa olla jo hieno" – lukijoilta lähes yksimielinen tuomio kiistellyn Alppitalon ulkonäöstä

Laakso on laskenut, koko suunnitellun toimisto- ja asuinrakentamisen määrä vastaisi 16 Oodia, josta suurin osa on sijoitettu Savonkadun varrelle. Maanalainen pysäköinti nostaisi alueen rakennustöiden määrän aivan uudelle tasolle. Laakso ja Alppila Seura ennustavat nyt ”massiivisista louhintaa” ja ”hillitöntä räjäyttämistä”.

– Onko kaupunki ajatellut, että nämä pysäköintisuunnitelmat menevät tässä siivellä? Kalliopysäköinti on niin massiivinen, että se olisi nostattanut yksinäänkin kansalaisliikkeen, Laakso pohtii.

Kaupungin mukaan pysäköintilaitoksen rakentaminen ei lisää räjäytettävän avokallion määrää. Laakso pelkää kuitenkin puistojen puolesta.

– Sisäänajo pysäköintilaitokseen tulisi Savonpuiston kohdalle. Se puisto menetettäisiin jo pelkällä pysäköintilaitoksella ilman maanpäällistä rakentamistakin. Siitä ei jäisi jäljelle rahtuakaan. Lisäksi tärkeä ja olemassa oleva viheryhteys Pasilan ja Alppipuiston välillä säilyisi vain juhlapuheissa, Laakso manaa.

Miksi maanalaisesta pysäköinnistä on kerrottu asukkaille hyvin niukasti, Helsingin kaupungin kantakaupunkitiimin arkkitehti Paula Leiwo?

– Kaupungin puolesta on ajateltu, että tämä on asukkaille pelkästään hieno juttu. Pysäköinti palvelisi kaikkia alueen uusien rakennuksien käyttäjien pysäköinti- ja huoltotarpeita. Maanalaisena se vähentäisi ruuhkia, melua ja pakokaasuja luoden sitä kautta miellyttävämpää kaupunkiympäristöä. Maanalainen pysäköinti on joka tapauksessa keskeinen ehto alueen kehittämisvaraukselle. Sitä ei myöskään rakenneta, elleivät rakennussuunnitelmat toteudu. Kaikki suunnitelmat ovat tällä hetkellä todella alustavia eli pysäköinnin sisäänkäyntejä, kokoa ja paikkaa ei ole vielä päätetty, Leiwo korostaa.

Kaupunki ja NCC pimittävät arkaa rakennussuunnitelmaa – näyttävät havainnekuvat poistettiin nettisivuilta vauhdilla

Savonkadun asemakaavaehdotuksen on määrä valmistua talven aikana. Se on tarkoitus esitellä päättäjille alkuvuodesta 2023.

Leiwo sanoo, että asukkailta kesällä kerätyt kommentit on arvioitu ja niitä käytetään jatkosuunnittelussa. Leiwo kirjoitti niiden pohjalta viime viikolla blogikirjoituksen NCC:n Savonkatu kehittyy -sivulle. Tekstistä käy ilmi, ettei viheryhteyttä Saimaanpuistikosta Sähköttäjänpuistoon tukittaisi rakentamisella eikä Saimaankadun varteen tulisi asuinrakennuksia.

– Porvoonkadun päästä järjestetään mahdollisimman suora ja luonteva kävely- ja pyöräreitti Pasilan aseman ja Triplan suuntaan, Leiwo kirjoittaa blogissaan.

Myös Eläintarhan koulun alueen suunnittelu lähtee siitä, että suojellun rakennuksen ympärille jätetään riittävästi tilaa.

Leiwon mielestä osa suunnitelmista on ollut liian massiivisia.

–Rakentamisen määrää ja sijoittumista tarkistetaan siten, että kallioita sekä niiltä avautuvia näkymälinjoja säilyisi mahdollisimman paljon.

Alppitalon kohdalle on suunniteltu uusia asuintaloja. Leiwon mukaan vaihtoehtoja mietitään vielä.

– Tontin osalta tehdään lisäksi vaihtoehtotarkasteluja, joissa Alppitalo purkamisen sijaan säilyisi kokonaan tai edes osa siitä, Leiwo sanoo HU:lle.

Arkkitehti pitää Alppitalon tuhoamista järjettömänä, ehdottaa persoonallisten loft-asuntojen rakentamista – ”Edustaa korkeatasoista arkkitehtuuria"

Kerro kantasi -palvelussa Savonkadun alueesta jätettiin vajaat 600 kommenttia.

– Puolet sanoi jyrkän ei rakentamiselle. Puolet oli rakentamisen kannalla, mutta kokivat että sitä oli selkeästi liikaa, Leiwo kertoo.

Alppilassa pelätään suositun kallion räjäytystä – Iina, 28, järkyttyi: "En ole kuullut asiasta mitään!"

Savonkadun alueelle suunnitellaan toimistotilaa ja työpaikkoja noin 10 000 ihmiselle ja asuntoja noin 800 asukkaalle.

.Alppila Seura järjestää poliitikoille ja asukkaille kaavakävelyn 14. syyskuuta kello 18 alkaen Eläintarhan koululta.

Anni Sinnemäki tyrmää väitteen vallan luisumisesta kiinteistösijoittajille ja rakennusyhtiöille – "Mikään yksityinen tai kaupungin ulkopuolella oleva taho ei ole kuskin paikalla"

Alppilan maamerkkiä uhkaa purkutuomio – "Asuntoja on mahdoton toteuttaa”

Bruno, 79, nikkaroi lapsenlapsilleen valtavaa lahjaa Helsingin huippupaikalla – nämä yllätykset Alppitalo kätkee sisälleen: tunnetaan parhaiten moottoripyöräjengin kerhotilasta

Rakennusliikkeillä on Helsingissä liikaa valtaa kaavoitukseen, sanoo ympäristöjuristi – Uusin huolenaihe kalliot Alppilassa: "Ihmettelen, ettei tästä ole suurempaa meteliä noussut"