Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ville toi kansainvälisen futisilmiön Suomeen – "Enää ei riitä halvin grillimakkara ja nakkimuki"

Lontoossa kansainvälisissä markkinointitehtävissä työskentelevä Ville Suutarinen toi Suomeen Matsisapuskat-ilmiön. Häntä innosti hupaisa brittiläinen Footy Scran -Twitter-tili, jolla sikäläiset jalkapallofanit naureskelevat toistensa hinnoille ja ruokatottumuksille.

– Innostuin siitä, miten faneja kiinnostivat oheispalvelut. Suomessa se piti vain laajentaa jalkapalloa laveammalle. Kaikkiin lajeihin.

Talvella perustetulla Matsisapuskat-tilillä on nyt yli 5 000 seuraajaa. Suutarinen on julkaissut noin 600 viestiä koti- ja ulkomaan kentiltä. Yksinkertaistettuna niissä on annoskuva, lyhyt kuvaus ja hinta.

Viestejä tulee keskimäärin 2–3 kappaletta päivässä: lauantaisin joskus 15 ja alkuviikosta joskus vain yksi. Lajeja on kertynyt yli 15. Kesää on hallinnut jalka- ja pesäpallo, jota höystävät ravit, rallit ja formulat.

Esimerkiksi Joutsan paikallisraveista tuli kuvassa hernekeitto, valmiiksi voideltu leipä ja mansikkamehu.

Suutarisen ei ole tarvinnut sensuroida virtaa. Huonon kuvalaadun ja päällekkäisyyksien takia on pitänyt hylätä jotain.

Pitää olla tacoja tai paikallisia herkkuja.

– Viimeksi Hammarbyn ja AIK:n välisestä ottelusta tuli suomalaiskatsojilta neljä samanlaista kuvaa aiheena olut ja hodari.

Laajasalon Palloseurassa pelanneen Suutarisen harrastus alkoi siitä, kun he kavereiden kanssa päivittivät vuosina 2009–2010 kakkosdivisioonan otteluista Futisforum-sivuille ”päivän maut”, eli mitä erikoismakkaraa oli myytävänä Sörkan grillerin ohella.

Nyt hän haluaa jakaa kiitosta niille, jotka viitsivät nähdä vaivaa. Monilla pienseuroilla tarjonta on parempaa ja laadukkaampaa kuin suurilla. Pienillä viilauksilla ne saavat Suutarisen mukaan näin lisämyyntiä.

Onko Matsisapuskoilla ollut vaikutusta? Trendistä Suutarinen ei vielä puhuisi, mutta trendin orastuksesta, jonka näkee tilille tulevista viesteistä ja niiden saamista kommenteista.

– Enää ei riitä se halvin grillimakkara ja nakkimuki. Pitää olla esimerkiksi tacoja tai paikallisia herkkuja – laadukkaampia raaka-aineita. Vegeä peukutetaan.

Muovituoppi, oluttölkki ja kahvikuppi esiintyvät taajaan. Lisäksi alkoholia näkyy kuvissa hassussa muodossa – joskus itse salakuljetettuna.

Suutarista itseään hauskuuttavat tilaisuudet, joista ei ollut koskaan kuullut tai joissa ei ole arvannut edes olevan ruoka- ja juomatarjontaa. Kaksi viime aikojen riemastuttavinta viestiä tuli kuitenkin perinteisestä jalkapallosta.

– B-tyttöjen SM-sarjan ottelussa Kouvolan seudulla oli FC Peltirumpu kattanut 12 erilaista kakkua.

– Kun kourallinen HJK:n kannattajia oli europeleissä Sloveniassa, joku paikallinen tarjosi heille kaikille oluet.

Viestit ovatkin pääasiassa positiivisia.

– Moitteet menevät hintoihin: jos jokin seura lypsää keskivertotuotteesta liikaa. Tyypillinen esimerkki oli Real Madridin ja Eintracht Frankfurtin Uefa Super Cup -ottelun olut ja hodari: 18,50 euroa. Se on aika paljon Heinekenista.

Tilin ylläpito sujuu Suutarisen mukaan ilman ulkopuolista apua.

– Siitä on tullut rutiini. Käyn katsomassa viestit pari kertaa päivässä.