Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Kunnollinen nainen” haussa – Deittimaailmassa tärkeä kriteeri on nyt tämä kysymys

Kumppaninhaun uudeksi kriteeriksi on nousemassa myös kysymys huumeiden käytöstä.

Huumeiden käytön yleistyminen pääkaupunkiseudulla alkaa näkyä kasvavana puheenaiheena myös kumppaninhaussa.

Alle kolmekymmentävuotias nainen sanoo, että hänellä on entistä vaikeampi löytää deittiseurakseen miestä, joka ei käytä huumeita.

Kolmikymppinen mies puolestaan kertoo, että hänen tyttöystävänsä ensimmäisiin kysymyksiin kuului: ethän vain käytä huumeita?

Onko median antama kuva huumeista ja niiden viihdekäytöstä siis väärä? Eivätkö nuoret aikuiset hyväksy niitä?

Deittialalla kymmenen vuotta toiminut Anna Uusiheimala sanoo, ettei ole suoranaisesti ilmiöön törmännyt, mutta ymmärtää, jos huumeet ovat monelle seurustelun este.

– Jos on huumekielteinen, on ymmärrettävää, ettei halua kumppaninkaan käyttävän huumeita. Asiahan on sama tupakoinnin kanssa. Tupakoitsematon ihminen laittaa usein kumppanin ehdoksi sen, ettei tämä tupakoi, Deittisirkus-yritystä pyörittävä Uusiheimala sanoo.

– Toisaalta on niinkin, että ihmisten on helpompi sanoa etsivänsä kumppania, joka ei käytä huumeita. Harvempihan uskaltaa sanoa, että käyttää itse ja toivoo kumppaninkin käyttävän.

Sen Uusiheimala vahvistaa, että seuranhaussa tietynlainen kunnollisuuden korostaminen on nousemassa. Tämä näkyy esimerkiksi kristilliseen arvopohjaan nojaavan Valo-deittisovelluksen tulona.

– Valossa yhtenä käyttäjäryhmänä ovat miehet, jotka eivät itse ole uskonnollisia, mutta he etsivät kumppania sillä ajatuksella, että tämä on niin sanotusti kunnollinen. He siis mieltävät, että kunnollisuudella ja kristillisyydellä on yhteistä.

Uusiheimala pitää Valoa hyvänä palveluna. Hän korostaa, että deittimaailmassa kaikkein tärkeintä on luoda ihmisille mahdollisuuksia kohtaamiseen.

– Omissa pikadeittitapahtumissani näen, että varsin erilaisetkin ihmistyypit voivat löytää toisensa, kun vain kemiat kohtaavat. Toinen voi siis hyväksyä sen, että kumppani rukoilee tai pitää uskonnollisesta musiikista.

Uusiheimala on itsekin järjestänyt deittitapahtumia, joissa uskonnollisuus on vähintäänkin taustaoletuksena mukana.

– Marraskuussa järjestämme taas Paavalin seurakunnassa suositun Deittisirkus speed dating -tapahtuman, johon ilmoittaudutaan ennakkoon. Ihmiset tulevat sinne rennoin ja avoimin mielin ja kristilliset arvot ovat osa tapahtumaa jo ympäristönsä vuoksi. Negatiivisuutta tapahtumassa ei näe. Kirkkoherra Kari Kanala toimii suojelijana.

Kymmenisen vuotta sitten deittailussa kohistiin puumailmiöstä, jossa naiset hakevat itselleen nuorempaa mieskumppania.

Jonkinlaisesta arvojen muutoksesta kertoo, että tämä ilmiö on nyt vakiintumassa tavanomaiseksi osaksi kumppaninhakua.

Uusiheimala sanoo, että yhä useampi 40–60-vuotias nainen etsii kumppaniksi itseään nuorempaa miestä.

– He (naiset) ovat yleensä sellaisessa tilanteessa, etteivät halua elämäänsä rutiineja, joiden mukaan he ovat aiemmin eläneet, Uusiheimala muotoilee.

Uusiheimala järjestää monia deittitapahtumia.

Vantaan Tulisuudelman Sinkkubileet vetävät yleensä 1200–1 500 ihmistä. Äskettäin hän kohtautti 200 ihmistä sokkotreffeillä lennosta Espoon Iso Omena -kauppakeskuksessa.

Parhaillaan ovat menossa Turusta lähtevät Sinkkulaiva-risteilyt, joista kootaan ensi keväänä MTV3:lla esitettävä tv-sarja.

Vuosien varrella Uusiheimala on saanut todistaa monta onnellista tarinaa.

– Kerran eräs mies tarttui minua hihasta Pasilan juna-asemalla ja kertoi deittailun johtaneen avioliittoon.