Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienten asuntojen hinnat laskivat Kalliossa – näin on käymässä uudiskohteille: "Ei senttiäkään nostovaraa"

Sijoittajat ovat laittaneet Kallion pieniä asuntoja myyntiin. Ympäri pk-seutua uudiskohteiden aloitukset ovat tällä hetkellä jumissa.

Uudisrakentaminen on ollut koko alkuvuoden jäissä pääkaupunkiseudulla. Rakennusliikkeet ovat joutuneet laittamaan jäihin ja siirtämään uusia rakennusaloituksia, eikä ennakkomarkkinointiin ole saatu siksi uusia kohteita, kertovat Sp-koti ja Nooa Säästöpankki tiedotteessaan.

Valmistuvia asuntoja on tammi–heinäkuun aikana myyty noin 20 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana 2021.

– Merkittävästi nousseet rakentamiskustannukset ja sen myötä uudisasuntojen hintojen kovat nostopaineet ovat pakottaneet rakennuttajia siirtämään uusia aloituksia pk-seudullakin. Uudiskohteiden kauppa on laskenut jyrkästi, koska uudisrakentaminen on tällä hetkellä jäissä, eikä kohteita saada ennakkomarkkinointiin, sanoo tiedotteessa Sp-Koti-yrittäjä Carl Michael Hatanmaa.

– Uskon, että monet rakennusyhtiöt aloittavat uusien kohteiden rakentamisen heti, kun ovat saaneet sovittua uusista järkevimmistä hinnoista uusien toimittajien kanssa. Pk-seutu kasvaa koko ajan ja uusia asuntoja tarvitaan, Hatanmaa ennakoi.

– Nykyisillä hinnoilla rakennuttajat joutuisivat nostamaan uusien asuntojen neliöhintoja niin paljon, että niille tuskin löytyisi ostajia. Uusien asuntojen hinnat ovat pk-seudulla jo valmiiksi korkeat, jatkaa tiedotteessa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Rantasen mukaan markkinat eivät niele hintojen nostoa nykytilanteessa, kun Euroopassa käydään sotaa, inflaatio laukkaa ja olemme matkalla taantumaan.

– Rakennuttajienkin näkökulmasta tilanne on nyt poikkeuksellisen vaikea. Esimerkiksi Espoossa vetovoimaisimmilla alueilla uusien asuntojen neliöhinnat ovat jo valmiiksi samaa luokkaa kuin Helsingin keskustassa. Hinnoissa ei ole enää senttiäkään nostovaraa. On jo nähty, että ne rakennuttajat, jotka ovat nostaneet tänä vuonna uudiskohteidensa neliöhintoja kesken rakentamisen, ovat ongelmissa myynnin kanssa, vahvistaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

Myös uudiskohteiden vastikelaskelmissa on nyt kovaa nousupainetta inflaation, energiakustannusten ja lainakorkojen nousun seurauksena.

Hatanmaan mukaan on mahdollista, että pk-seudulla nähdään vanhojen asuntojen hinnoissa pientä tasaantumista.

– Esimerkiksi Kalliossa pienten asuntojen hinnat ovat nyt jonkin verran laskeneet. Sieltä on myös tullut viime aikoina runsaasti sijoittajilta pieniä asuntoja myyntiin.

– Asuntosijoittajat ovat tottuneet ajattelemaan, että tuotto tulee asunnon arvonnoususta. Koronapandemiasta lähtien tuotto on ollut vähäistä. Ja vaikka vuokramarkkinat ovat nyt elpyneet ja keskivuokrat lähteneet nousuun, pitkän ajan keskiarvovuokriin on vielä pitkä matka, toteaa Jäntti.

– Meillä pankissa kuluttajien luottamuksen heikentyminen on näkynyt siinä, että uudiskohteiden varauksia ja asuntokauppoja on peruuntunut jonkin verran. Pankin näkökulmasta asuntokaupalle on aina hyvä hetki, kunhan oma talous on kunnossa, Jäntti jatkaa.