Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ryhmäkokoja ei lähdetä suurentamaan", sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar koulusäästöistä – ehdottaa uutta porkkanaa henkilöstön houkuttelemiseksi

Nasima Razmyar sanoo, että lasten hyvinvointia ei saa heikentää leikkauksilla.

Helsingin poliittiset päättäjät ovat myöhemmin syksyllä käytävissä budjettineuvotteluissa tiukan paikan edessä, kun mietittävänä on, miten kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla rahaa ensi vuonna käytetään.

Budjettiesityksessä toimialalle kaavaillaan 17 miljoonan tuottavuustoimia. Helsingin neljän suurimman puolueen edustajat totesivat jo HS:ssä, että eivät hyväksy säästöjä ainakaan ehdotetulla tavalla.

Toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) on huolissaan.

– Yhtäkään leikkausta, joka vaikuttaa lasten hyvinvointiin ja henkilöstön pitovoimaan, ei yhdenkään järkevän poliittisen päättäjän pitäisi tehdä.

Perusperiaate säästöjä tehtäessä on, että lakisääteisistä asioista leikkauksia ei voi tehdä. Sellaisia ovat muun muassa perusopetus ja varhaiskasvatus. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien tilat, ryhmäkoon kasvattaminen tai henkilökunnan lisäkouluttaminen eivät ole lakisääteisiä asioita. Niistä säästöjä ainakin teoriassa voidaan hakea, mutta Razmyarin mukaan käytännössä ei.

– Juuri nyt on erittäin lyhytnäköistä kasvattaa ryhmäkokoa tai tinkiä henkilöstön osaamisesta. Minun lähtökohtani on, että ryhmäkokoja ei lähdetä suurentamaan. Päinvastoin. Myös henkilökunnan saatavuuteen pitäisi panostaa entistä enemmän.

Tilat ja henkilöstö ovat isoja kulueriä.

Razmyarin mukaan budjettiesityksen suurimmat ongelmat liittyvät siihen, että inflaatio jyllää. Kustannukset kasvavat.

– Talousarvioesitys ei tällä hetkellä tunnista sitä riittävällä tavalla. Toimialan budjettiin on tullut asioita, jotka eivät kuulu meidän ydintoimintaan, kuten vuokrien indeksikorotukset. Jos energian hinta kallistuu, ei voi olla, että lapsilta ja nuorilta sen seurauksena karsitaan, Razmyar pyörittelee.

Helpotusta vuokrakorotuksiin tuo se, että ainakin ensi vuodelle on luvattu, että nousu hyvitetään toimialan budjettiin.

– Paineita tullaan helpottamaan, mutta joudumme edelleen tietenkin maksamaan vuokria.

Entä voidaanko kouluja ja päiväkoteja kokonaan sulkea ja toimintoja yhdistää?

– Näin on joissain kunnissa tehty. Tilat ja henkilöstö ovat isoja kulueriä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on viime aikoina kohdannut monia kriisejä: koronan jälkeinen oppimisvaje, henkilöstön saatavuusongelma sekä Sarastian palkanmaksufiasko.

– Viimeisimpänä Sarastian ongelmat ovat olleet erittäin haitallinen isku kaupungin maineelle. Nyt olisi ensiarvoisen tärkeää, että alan veto- ja pitovoimasta huolehditaan.

Yksi asia alan vetovoimaisuuden lisäämiseen olisi Razmyarin mukaan työsuhdematkalippu.

– Se on konkreettinen asia ja vaikuttaa pienituloisimpien arkeen. Toinen on oppisopimuskoulutus osana alan osaajien pätevöitymistä. Näilla on hintalappunsa ja ovat kaikki budjettiesityksen päälle.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta jätti tällä viikolla pöydälle vuoden 2023 talousarvioehdotuksen ja taloussuunnitelmaehdotuksen vuosille 2023–2025.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla menot kasvavat ensi vuonna arviolta 29,5 miljoonalla eurolla.