Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoiva-avustaja huijasi vanhukselta 1,45 miljoonan euron asunnot sekä 180000 euroa – tällainen tuomio tuli

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut hoiva-avustajana Kauniaisissa työskennelleen 35-vuotiaan naisen kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen törkeästä petoksesta.

Oikeus katsoi naisen huijanneen iäkkäältä kauniaislaiselta mieheltä yhteensä noin 180 000 euron arvosta rahaa. Lisäksi naisen onnistui saada mieheltä kolme, yhteensä noin 1,45 miljoonan euron arvoista asunto-osaketta.

Oikeuden mukaan nainen käytti huijaamiaan rahoja pelivelkojen maksamiseen.

Rikokset tapahtuivat kevään 2019 ja kevään 2020 aikana.

Oikeuden papereista käy ilmi, että mies oli asunut aiemmin hoivakodissa, jossa hän oli tutustunut hoiva-avustajaan.

Miehen päästyä takaisin kotiin maaliskuussa 2019 yhteydenpito jatkui, ja ensimmäiset tilisiirrot miehen tililtä sekä 40 000 euron arvoinen velkakirja osapuolten välille tehtiin jo samassa kuussa.

Mies kiisti tutkinnassa, että velkakirjassa ollut allekirjoitus olisi hänen.

Kaiken kaikkiaan miehen tililtä ehdittiin maaliskuussa siirtää naiselle yli 70 000 euroa.

Vyyhti alkoi paljastua, kun miehen sukulainen kiinnitti huomiota tämän poissaolevuuteen. Hän arveli sen johtuneen väärästä lääkityksestä. Lisäksi miehen ja hoiva-avustajan whatsapp-viestittely painottui voimakkaasti raha-asioihin.

Sukulaisen mukaan mies oli helposti johdateltavissa. Mies itse kertoi esitutkinnassa useaan otteeseen, ettei tiennyt miksi oli lainannut rahaa naiselle.

Miehelle asetettiin edunvalvoja keväällä 2020, jolloin selvisi, että mies oli rahojen lisäksi luovuttanut arvokkaat asunto-osakkeet naiselle lahjakirjalla huhtikuussa 2020.

Nainen kiisti syyllisyytensä. Hänen mukaansa mies oli lahjoittanut asunnot ja lainannut hänelle rahaa vapaaehtoisesti, ja laina oli tarkoitus maksaa takaisin.

Lainan määrästä riidatonta oli 100 000 euroa. Tämän osalta osapuolet päätyivät sovintoon.

Oikeus katsoi, että Minttu-Jhasmin Mirona Elizabeth Punkkisen toiminta oli häikäilemätöntä ja petosrikos oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Lisäksi oikeus tuomitsi kaksi naisen kumppania ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

45-vuotias mies sai kahdeksan kuukauden tuomion rahanpesusta otettuaan pankkitililleen yli 26 000 euron edestä uhrilta vietyjä rahoja. Oikeuden mukaan mies mahdollisti päätekijän rahankäytön, maksoi tämän laskuja ja piti osan rahoista itsellään.

55-vuotias nainen sai puolestaan kahden kuukauden ehdollisen tuomion petoksesta lainattuaan uhrilta 2 000 euroa ilman aikomusta maksaa lainaa takaisin. Neljännen jutussa rahanpesusta syytettynä olleen 37-vuotiaan naisen syyte kaatui näytön puutteeseen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.