Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on kirkon 4,8 miljoonan euron säästölista Helsingissä: nämä rakennukset myydään ensimmäisenä, moni menettää työpaikan

Kirkko hakee Helsingissä säästöjä muun muassa vähentämällä henkilöstöä ja luopumalla kiinteistöistä.

Helsingin seurakuntayhtymä ilmoitti perjantaina 4,8 miljoonan euron vuotuisista säästötoimenpiteistä. Toimenpiteet on tarkoitus saada voimaan vuoteen 2025 mennessä.

– Yhtymän taloustilannetta haastavat rakenteellinen alijäämä, merkittävän kiinteistömassan huomattava korjausvelka sekä tulevina vuosina pienevät verotulot, kertoo yhtymänjohtaja Juha Rintamäki säästöohjelman taustoista.

Yhtymä jakoi perjantaina listan, josta käy ilmi, mihin säästötoimenpiteet kohdistuvat. HU kävi listan läpi ja nostaa esiin merkittäviä säästötoimenpiteitä.

Helsingin seurakuntayhtymä ilmoitti miljoonaleikkauksista – näin moni työpaikka katoaa: "Raskain osuus"

Henkilöstön vähennykset

Seurakuntayhtymä hakee mittavia säästöjä vähentämällä henkilöstöä noin 45 henkilötyövuotta. Yhteensä 23 työntekijän tai viranhaltijan palvelussuhde irtisanotaan tai heille tarjotaan toista tehtävää. Lisäksi 21 virkaa tai tehtävää jätetään täyttämättä esimerkiksi eläköitymisten myötä.

Vähennyksiä tehdään muun muassa hautaus- ja ympäristötoimeen, talouspalveluihin, keskusrekisteriin, kiinteistöosastolle, henkilöstöosastolle ja asianhallintapalveluihin.

Henkilöstövaikutuksia kohdistuu myös erityisnuorisotyöhön ja varustamoihin. Varustamot ovat kirkon kohtaamispaikkoja, joissa on tarjolla muun muassa edullisia lounaita.

Kaikkiin toimintoihin ei kohdistu irtisanomisia, vaan osassa määräaikaiset työsuhteet päättyvät tai työntekijät eläköityvät.

– Lähtökohtamme on kantaa vastuuta nyt irtisanotuista työntekijöistämme ja heidän tulevaisuudestaan mahdollisimman hyvin ja kattavasti. Tukitoimemme ovat laajat ja konkreettiset, sanoo tiedotteessa henkilöstöjohtaja Riitta Kajander.

Seurakuntayhtymä käynnistää yt-neuvottelut – Jopa joka viides työpaikka uhattuna

Kiinteistöistä luopuminen

Seurakuntayhtymä pyrkii luopumaan 40 000 neliömetrin edestä kiinteistöjä vuoteen 2030 mennessä. Ensimmäiseksi myytävät tilat ovat näillä näkymin Hakavuoren kirkko tontteineen sekä Beckerintien liikehuoneistot. Lisäksi tarkoituksena on alkuvaiheessa luopua Kivisaaren kesäkodista, Kellokosken juhlatalosta sekä Tievalla sijaitsevista mökeistä. Näillä toimenpiteillä saadaan vuotuisia säästöjä 327 000 euroa.

Seurakuntayhtymän tiedotteen mukaan kiinteistöistä luopumiset painottuvat vuosikymmenen jälkimmäiselle puoliskolle.

Kirkko aikoo jättää Helsingin ostosparatiisit – jäsenkato pakottaa tinkimään tiloista ja henkilökunnasta

Hautaustoimen hintojen korottaminen

Helsingin, Espoon ja Vantaan hautaushinnastoja aiotaan tarkistaa ensi vuonna. Korotuspaineen arvioidaan olevan noin 8–10 prosentin luokkaa. Hintojen korottamisen ohella tarkoituksena on lisätä maksullisia palveluita, kuten kesäkonsertteja ja opastettuja kiertokävelyitä. Edellisen kerran hautaustoimen hintoja on tarkistettu vuonna 2019.

Leirikeskusmaksut

Seurakuntayhtymä veloittaa jatkossa seurakunnilta enemmän leirikeskuksien käyttämisestä. Ehdotus nostaisi seurakuntien kustannuksia kymmenellä eurolla per leirivuorokausi. Riskinä on, että seurakunnat jättävät leirejä järjestämättä lapsille ja nuorille. Maksuja korottamalla yhtymä hakee lisätuloja 300 000 euroa vuodesta 2024 alkaen.

Kampin kappelin toimintamallia muutetaan

Kampin kappelin uudistus perutaan. Ajatuksena on ollut laajentaa toimintaa siten, että kappelissa olisi tarjottu keskusteluapua. Kappeli on jatkossakin auki hiljentymistilana. Sen käyttöä halutaan laajentaa tavoilla, jotka tuovat lisätuloja. Säästöjä haetaan 350 000 euroa ja lisätuloja 100 000 euroa. Toimenpiteillä on myös henkilöstövaikutuksia.

Lehtisaaren nuorisokoti

Seurakuntayhtymä ylläpitää Lehtisaaren nuorisokotia, mutta palvelua ostavat kunnat. Yhtymän tarkoituksena on nostaa tarjotun palvelun hintaa 140 000 eurolla vuosittain. Tämä tarkoittaisi toteutuessaan, että toiminta jatkuisi, mutta kunnat maksaisivat siitä aikaisempaa enemmän. Lehtisaaren nuorisokodissa on 12 paikkaa 13–18-vuotiaille tytöille.

Ostopalveluiden rajoittaminen

Yksi mittavimmista säästökohteista liittyy ostopalveluihin: esimerkiksi asiantuntijoiden konsultointiin tai erilaisten tavaroiden hankintaan. Säästöjä haetaan tällä tavoin peräti 909 000 euroa.

Muita säästötoimenpiteitä ovat esimerkiksi: avustuksista leikkaaminen, puhelinvaihteen ja palvelevan puhelimen lakkauttaminen, henkilöstöravintoloista luopuminen seurakuntien taloilla ja hautausmailla, ICT-palveluiden keventäminen ja matkakulujen vähentäminen.

Oulunkylän seurakunta luopuu kirkostaan – 50-vuotias rakennus tullut elinkaarensa päähän