Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulun viereinen työmaa uhkaa häiritä syksyn yo-kirjoituksia – Opettaja sanoo saaneensa jo fyysisiä oireita melusta: "En usko, että olen ainoa"

Helsingin kielilukion vieressä sijaitseva massiivinen liikuntahallityömaa on aiheuttanut monenlaista harmia.

Itäkeskuksessa sijaitseva Helsingin kielilukio on alkuvuodesta asti kärsinyt koulun vieressä sijaitsevan työmaan kovasta melusta.

Nyt koulun opettajat pelkäävät, että maanantaina alkaneet ylioppilaskirjoitukset vaarantuvat, koska työrauhaa ei ole ollut.

– Olemme ihmetelleet, että miten ihmeessä järjestämme ylioppilaskirjoitukset. Osa kirjoitustiloista on rakennustyömaan puolella, koulun opettaja tuskailee.

Työmaan melu on vaihdellut pitkin vuotta.

– Välillä melu on ollut päätä huumaavaa. Viime keväänä, kun paalutettiin, koko talo tärisi. Melu oli sietämätön ja saattoi kestää kaksi tuntia putkeen.

Rakennusmelu on opettajien mukaan ollut niin kova, ettei luokissa ole alkuvuonnakaan voinut pitää ikkunoita auki. Ikkunoita ei myöskään ole voinut pitää pitkään kiinni, koska muuten luokkahuoneista loppuu happi.

Maanantaiaamuna ylioppilaskirjoitusten alkaessa iso kaivinkone liikkui työmaalla ja traktori kuljetti puisia lavoja varastona olevalle koulun tontille. Työmaalta kantautui ajoittain kumeaa sekä myös kirskuvaa ääntä.

Helsingin Liikunta- ja voimistelusali -kiinteistöosakeyhtiöön kuuluva yrittäjä Antti Korpela sanoo, että melua aiheuttavat koneelliset työt on nyt tehty.

– Olin yhteydessä kielilukioon ja tietoinen kirjoituksista. Tällä hetkellä ainoastaan yksi kaivinkone tekee pieniä töitä tontilla. Muuta ääntä ei ole.

–  Tavoitteenamme on hoitaa rakentamista siten, ettei siitä koituisi minkäänlaista haittaa kenellekään.

Rakennukseen on tulossa kahdeksan padelkenttää ja mahdollisuus kuntosali- ja telinevoimisteluun. Noin tuhannen neliön kuntosalille haetaan vielä toimijaa. Hallin on tarkoitus valmistua tammikuussa.

Hallin rakentaminen lukion, päiväkodin ja vanhan jäähallin viereen alkoi tammikuussa.

Helsingin Uutisten haastattelema opettaja sanoo, että pitkään jatkuneella työmaalla on alkanut olla jo terveyttä haittaavia vaikutuksia, kuten melusta aiheutuva stressi, väsymys ja korvien tinnitus.

– En usko, että olen täällä ainoa, jolla on erilaisia oireita.

Opettaja on miettinyt myös työmaan turvallisuusasioita. Työmaalla ei ole aiemmin ollut kunnollisia aitoja. Niiden pystyttäminen alkoi perjantaina.

– Olemme ihmetelleet, että miten tämä on mahdollista.

Rakennustyömaa alkaa lukion pihalta. Myöskään liikuntatunteja rakennuksen toisella puolella olevalla urheilukentällä ei ole koko syksynä voinut pitää, koska se on toiminut rakennustarvikkeiden varastona. Viime viikolla tarvikkeet siirrettiin työmaan viereen.

Vuoden kestävä työmaa tuli koululle opettajan mukaan yllätyksenä.

– Tämä tuli meille puskista. Ainakaan opettajilla ei ollut tietoa, että näin valtava työmaa tulee aivan koulun viereen.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkoivat maanantaina äidinkielen, kirjallisuuden ja lukutaidon kokeella ja kestävät kaksi ja puoli viikkoa.

Kirjoitukset päättyvät 28. syyskuuta. Viimeisenä aineena on saamen kieli.