Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunki: Mereen päätyy sepeliä, roskaa ja mikromuoveja, mutta vaihtoehtoja ei toistaiseksi ole – Lumen kippaamiselle mereen haetaan ympäristölupaa

Kaupunki hakee tänä syksynä ympäristölupaa Hernesaaren lumenvastaanottopaikan toiminnalle ely-keskuksen kehotuksesta.

Lupa parantaa lumenkäsittelyn ympäristövaikutusten seurantaa, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Hernesaaren merivastaanottopaikalle tuodusta lumesta tehtiin toissa talvena roskaisuusselvitys. Sen mukaan mereen joutuu lumen mukana kiintoainesta, roskaa ja pieni määrä mikromuovia.

Kelluvien roskien leviämistä ehkäistään verhopuomin avulla, ja kelluvat roskat kerätään pois.

Suurin osa mereen päätyvästä kiintoaineksesta on hiekoitussepeliä, joka painuu meren pohjaan kippauslaiturin reunaan. Sitä ruopataan ylös merestä säännöllisesti, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Kaupungin tavoitteena on luopua lumen kaatamisesta mereen, mutta ennen kuin korvaava paikka tai menetelmä saadaan käyttöön, Hernesaaren lumenvastaanottopaikan käyttö on kaupungin mukaan välttämätöntä kantakaupungin talviaikaisen liikenteen sujuvuuden turvaamiseksi.

Lumen kuljettaminen kaukaisemmille vastaanottopaikoille ei toimi pikaratkaisuna, koska se lisäisi hiilidioksidipäästöjä, ruuhkauttaisi kantakaupungin katuja ja hidastaisi lumen puhdistusta.

Päävaihtoehtoina korvaaviksi ratkaisuiksi ovat tällä hetkellä muun muassa maaläjityksen kehittäminen, asukaspysäköintipaikkojen käyttö lumitilana sekä erilaiset sulatusratkaisut.

Viime talvena Hernesaareen tuotiin noin 26 000 kuormaa lunta, mikä oli noin 20 prosenttia kaikista Helsingissä kuljetetuista lumikuormista. Hernesaari oli vastaanottomääriltään kaupungin suurin lumenvastaanottopaikka.

Lue myös:

Loppuuko likaisen lumen kippaaminen mereen vihdoin Helsingissä? Jätkäsaaressa koekäyttöön uusi laite

Viikissä hyrränneestä laitteesta saatu lupaavia tuloksia: Lumikuorman käsittelyn hinta voisi pudota neljäsosaan nykyisestä

Onko tämä Helsinki vai kaatopaikka? Karu näky on vastassa tuhansia Suomeen tulevia ulkomaalaisia – katso kuvat