Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Niin kamala polttoaine kuin se onkin..." – Helsingin demarileirissä ehdotetaan lykkäystä hiilivoimalan sulkemiselle

Salmisaaren hiilivoimalan sulkemisen lykkääminen ei tarkoittaisi ilmastotavoitteista tinkimistä, sanoo Lauri Muranen.

Salmisaaren hiilivoimalan sulkemista tulisi lykätä tai sitä korvaavasta investoinnista on tehtävä päätös mahdollisimman pian, sanoo varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Lauri Muranen (sd.).

Muranen sanoo, että energiakriisin vuoksi Helsinki ei ennätä korvata hiiltä ja rajusti kallistunutta kaasua.

– On todennäköistä, että tämä kriisi jatkuu pitkään. Siksi Helsingissä ei voida laskea sen varaan, että kaasua olisi käytettävissä kohtuulliseen hintaan, jos sitä on saatavilla lainkaan, Muranen sanoo.

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen sulkee Hanasaaren hiilivoimalan ensi keväänä. Salmisaaren vuoro on vuonna 2024.

– Jos tässä vaiheessa luovutaan hiilestä ja kaasua ei ole käytettävissä, katoaa suurin osa kaukolämmön energialähteistä. Niin kamala polttoaine kuin hiili onkin, sitä on helppo saada ja varastoida ja on siksi hyödyllinen energialähde huoltovarmuuden kannalta. Tärkeintä on nyt miettiä, millä ratkaisuilla varmistamme huoltovarmuuden ja pidämme kaukolämmön hinnan kurissa.

 Asiat roikkuvat, vaikka kriisi on jo päällä.

Varteenotettavana vaihtoehtona Muranen näkee Salmisaareen rakennettavan biolämpölaitoksen. Helen voisi investoida esimerkiksi puupellettilaitokseen.

–  Ongelma on, että valtuusto hyväksyi viime syksynä strategian, jossa bioenergian käyttöä ei Helsingissä enää lisätä. Puupohjainen pellettikään ei ole ongelmaton energiamuoto. Se olisi kuitenkin järkevä investointi ja päätöksillä alkaa olla kiire.

Helsingin toistaiseksi viimeinen biolämpölaitos valmistuu Vuosaareen tulevan talven aikana. Biopolttoaineen poltto on tarkoitus aloittaa syksyllä. Helenin mukaan se tuottaa noin neljänneksen Helsingin kaukolämmön energiasta. Sähköä laitos ei tuota.

Helsingin tapa käsitellä energiakriisiä tuo Murasen mieleen Sarastian ja palkanmaksun katastrofin. Hän penää pormestari Juhana Vartiaiselta (kok.) jämäkämpää otetta.

– Sarastian tapaan pormestarilta on uupunut selkeä johtajuus. Lukuisista pyynnöistä huolimatta asiat roikkuvat, vaikka kriisi on jo päällä.

Lauri Muranen näkee pidemmän tähtäimen ratkaisuna pienydinvoiman.

– Se on ylivoimainen. Suomessa kehitellään kaukolämpöreaktoria. Ei ole mahdotonta, että sellaisia olisi käytössä vuosikymmenen vaihteessa, jos niihin oikeasti aletaan satsata. Ne eivät ole utopiaa.

Helsinki haluaa hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Murasen mukaan Salmisaaren lykkääminen ei tarkoittaisi ilmastotavoitteista tinkimistä, vaan huoltovarmuuden takaamista.

– On selvää, että hiilestä on luovuttava, mutta meillä täytyy olla selkeä näkymä miten kaupungin energiahuolto aiotaan järjestää.