Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raivo repesi Helsingin maksamasta korvauksesta palkkasotkussa – "Esitetty summa on aivan liian pieni"

Helsingin kaupunki on kertonut korvaavansa viivästyskorkojen lisäksi työntekijöille ylimääräisen viivästysmaksun palkkakaaoksesta, joka on jatkunut viime keväästä lähtien. Viivästysmaksua maksetaan niille, joilla palkkasuoritukset ovat olleet myöhässä.

Ammattiliitto Jyty kommentoi summan, "vähintään 50 euroa", olevan aivan liian pieni.

Samoilla linjoilla on JHL, joka kertoo Motiivilehdessään, että suurimmalla osalla puuttuvista palkoista kärsineillä viivästyssumma jää juuri vähimmäistasoon, eli 50 euroon. Myös OAJ kommentoi lehdessä, että korvauksen taso on riittämätön, ja vertautuu lähinnä "suklaakonvehtiin".

– Palkanmaksun viivästykset ovat aiheuttaneet työntekijöille paljon huolta ja ikäviä tilanteita, joita ei kuitata tällaisella muodollisella viivästysmaksulla. Esitetty summa on pelkän harmistuksenkin korvaajana aivan liian pieni. Niille, joille palkkaviivästykset ovat aiheuttaneet taloudellista vahinkoa, menetykset on korvattava täysimääräisesti. Jokainen tapaus on käytävä läpi erikseen, vaatii Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima tiedotteessa.

Pahimmillaan sadat kaupungin työntekijät ovat jääneet kokonaan ilman palkkaa ja tuhansilta on puuttunut osa palkasta. Lisäksi palkkakuitit ovat olleet erittäin pitkiä ja vaikeasti tulkittavia.

Kaupunki on tiedottanut saaneensa virheitä korjattua, mutta syyskuun 1. päivä osittain puuttuvia palkkoja oli edelleen 3 947 ja kokonaan ilman palkkaa oli jäänyt 115 kaupungin työntekijää.

– Palkanmaksusotkua on pahoiteltu Helsingin kaupungin ylintä johtoa myöten. Yksioikoinen päätös viivästysmaksusta puhuu kuitenkin toista kieltä. Nyt Suomen suurimmalla työnantajalla olisi ollut hyvä tilaisuus paikata Sarastia-sotkun aiheuttamaa mainehaittaa, Voima huomauttaa.

Tilanne näyttää Voiman mielestä erityisen ristiriitaiselta siksi, että samaan aikaan kaupunki maksaa Deloittelle pari miljoonaa euroa palkanmaksujärjestelmän ongelmien korjaamisesta.

Voima toivoo, että nyt ymmärrettäisiin myös palkkahallinnon resurssoinnin tarve.

– Palkkahallinnossa työskentelevät jäsenemme ovat varoittaneet puutteellisten resurssien riskeistä jo kauan ja toivoneet lisäresursseja. Näitä varoituksia ei ole kuunneltu ja nyt maksamme siitä kovan hinnan. Tämä sotku osoittaa, miten tärkeitä toimivat tukipalvelut ovat koko kaupungin toiminnalle, Voima painottaa.

Tämänhetkisen kaupungin arvion mukaan palkanlaskennan tilanteen vakauttaminen kestää koko syyskauden.