Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuonna 1929 valmistunut koulu purettiin Käpylässä luurangoksi ja sisälle puhkaistiin 36 uutta oviaukkoa – tältä siellä näyttää nyt

Käpylän peruskoulun Väinölän peruskorjaus jatkui vihdoin viime viikolla.

Pitkään peruskorjausta odottaneen Käpylän peruskoulun Väinölä-rakennuksen rakentamistyöt alkoivat vihdoin viime viikolla.

Rakennuksen purkutyöt aloitettiin jo tammikuussa ja ne kestivät toukokuuhun. Korjaustyöt olivat kokonaan jäissä kesällä noin kaksi kuukautta, koska rakentaminen jouduttiin kilpailuttamaan uudelleen.

– Kun korjaaminen ensimmäisen kerran kilpailutettiin toukokuussa, saimme vain yhden tarjouksen. Se oli kova. Kilpailutimme remontin uudelleen, lisäsimme työaikaa ja indeksiehdon. Sen jälkeen saimme neljä tarjousta, kertoo projektinjohtaja Jari Miettinen kaupunkiympäristön toimialalta.

Indeksiehdolla urakoitsija saa itselleen suojan mahdollisilta hintojen nousulta. Jos hinnat puolestaan laskevat, siitä hyötyy tilaaja. Epävarma maailmantilanne ja inflaatio ovat vaikuttaneet materiaalien hintoihin.

"Poikkeuksellisen kallis" – Helsinki käyttää koulun yhden osan remontointiin enemmän kuin uudisrakennukseen

Urakoitsijaksi valikoitui Lujatalo. Työn on arvioitu kestävän 18 kuukautta.

– Jos yllätyksiä ei tule, remontti on valmis helmikuussa 2024, Miettinen sanoo.

Rakennuksen korjaaminen maksaa kokonaisuudessaan noin 20 miljoonaa euroa.

Ulkoapäin suojellun Väinölän purku-urakkaa ei juurikaan huomaa. Sisällä paljastuu, että rakennus on purettu luurangoksi. Jäljellä on enää seinät. Ilma tuntuu sisällä kuivalta ja pölyävältä, mutta ei kostealta.

– Täällä on vain runko jäljellä, sanoo projektinjohtaja Eija Heinola rakennuttajatoimisto HTJ:stä.

Sisälle on tehty yhteensä 36 uutta oviaukkoa. Luokka- ja muista tiloista on tehty isompia ja muuntojoustavia. Ylimmässä kattokerroksessa aukeava tila muistuttaa vinttiä.

– Täällä poistetaan. piiput ja vaakakanavat. Katto puretaan. Korjausaste on 144 prosenttia. Ensi puretaan ja sitten korjataan, Miettinen kertoo rakennuksen valtavasta korjausurakasta.

Vanhat kattotuolit jäävät, mutta niitä vahvistetaan. Ilmanvaihtokoneet tuodaan rakennuksen katolle ja tehdään hissikuilu hisseineen.

– Koulusta tehdään esteetön. Kaikki pintamateriaalit vaihdetaan sekä ikkunat lähes 90-prosenttisesti, Miettinen sanoo.

Uuden kampusalueen rakentaminen alkaa – Tilat 4 500 opiskelijalle valmistuvat vuoden 2025 lopussa

Vuonna 1929 valmistuneessa Väinölässä on jo pitkään ollut erilaisia sisäilmaongelmia. Rakennukseen on vuosien varrella tehty pieniä korjauksia, joilla on saatu lisäaikaa siihen, kunnes talon peruskorjaus alkaa.

Purkutöiden aikana koulurakennus lattiat ja pinnat revittiin auki. Välipohjissa eristeenä ollut turve kaivettiin pois ja pohja hiekkapuhallettiin puhtaaksi.

– Turve-eriste kun saa kosteutta, aiheutuu sisäilmaongelmia. Asbestiakin oli, mutta pitää muistaa, että se ei ole vaarallista, kun se pysyy paikallaan. Sen purkaminen on vaarallista työtä, Miettinen muistuttaa.

Käpylän peruskoulun rakennukset, Väinölä ja Untamo, ovat joutuneet odottamaan peruskorjauksiaan pitkään. Helsingin Uutiset kertoi koulurakennusten huonosta kunnosta jo vuonna 2018.

Pitkään jatkunut odotus johtuu muun muassa siitä, että koulut jäivät kouluverkkoselvityksen jalkoihin. Selvityksessä pohdittiin Käpylän alueen kouluverkon tarpeita. Myös väistötilojen löytyminen tuotti ongelmia. Väinölän tiloja asetettiin jopa käyttökieltoon vuonna 2014. Vanhemmat uhkasivat koululakolla ja mielenilmauksella, kun Untamossa todettiin vesivahinko.

Hykkylän peruskorjaus valmistui vuonna 2014.

Koulun rehtori Sirpa Kopsa on tyytyväinen, että remontti on päässyt alkamaan ja asianmukaiset väistötilat ovat löytyneet.

Opetus on siirtynyt Käpylän Kuution tiloihin eli Mäkelänkatu 84:ään.

– Nämä ovat toistaiseksi olleet hyvät tilat. Minulle on vain tiedotettu, että peruskorjaus alkaa.

"Ryhmäkokoja ei lähdetä suurentamaan", sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar koulusäästöistä – ehdottaa uutta porkkanaa henkilöstön houkuttelemiseksi

Ensi kesänä alkaa vuonna 1950 valmistuneen Untamon peruskorjaus. Untamo peruskorjataan yhtä perusteellisesti kuin Väinölä. Remontti maksaa noin kaksi miljoonaa euroa vähemmän, koska rakennus on noin 500 neliötä pienempi.

Kesällä 2024 remontoidaan Hykkylän ruokala. Kustannukset ovat noin 2,5 miljoonaa euroa.

Käpylän peruskoulu toimii kolmessa rakennuksessa. Oppilaita on noin 960. Koulussa on luokat 1.-9.

Vanhemmat huolestuivat kirjatilanteesta helsinkiläisyläasteella – Näin vastaa rehtori: "Toiminnallisessa opetuksessa oppimateriaalin merkitys vähenee"