Asiantuntijat: Koronasta ei tarvitse olla erityisen huolissaan.
– Koronavirus kiertää väestössä, mutta tilanne näyttäisi taittuneen parempaan. Rokotusten ja sairastetun taudin myötä väestössä on laajasti immuniteettia ja tämän vuoksi vakavan taudin riski on monen kohdalla pienempi kuin aiemmin, kertoo kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi.
Tiedot viruksen määrästä väestössä perustuvat jätevesiseurantaan, mikä on tällä hetkellä parempi mittari kuin laboratoriovarmistettujen tartuntojen määrä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan 90 prosentilla alle 18-vuotiaista Uudenmaan alueella oli toukokuun loppuun mennessä muodostunut koronaviruksen vasta-aineita joko rokottamisen tai tartunnan seurauksena. Asiaa tutkittiin näytteistä, joita oli otettu koronatautiin liittymättömiä laboratoriotutkimuksia varten.
Alentuneesta vakavan taudin riskistä kertovat myös sairaaloissa hoidettavien potilaiden määrä, heidän oireensa ja taustansa.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloiden teho-osastoilla ei ole tällä hetkellä yhtäkään koronapotilasta (tilanne 14.9.).
– Kesän ja loppukesän ajan tehohoidossa on ollut 0–2 potilasta. Tämä on iso muutos, toteaa infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.
Husin sairaaloiden osastoilla hoidetaan tällä hetkellä 38 koronapotilasta. Heistä kuitenkin yli puolet on hakeutunut sairaalahoitoon jonkin muun syyn takia.
Helsingin sairaaloiden koronaosastoilla on hoidettavana 30 potilasta.
Järvinen kertoo koronan vuoksi sairaalahoitoon päätyvien potilaiden taudinkuvan muuttuneen merkittävästi kuluvan vuoden aikana.
– Henkeä haukkoavia ihmisiä, joilla on voimakas hapensaannin häiriö on enää yksittäisiä.
Lisähapen tarve on pudonnut merkittävästi vuoden takaisesta.
– Se on dramaattinen muutos. Koronan kasvot ovat muuttuneet sairaalapotilaiden kohdalla aivan totaalisesti, Järvinen toteaa.
Husin sairaaloihin koronan vuoksi hakeutuvista isoimman ryhmän muodostavat hyvin iäkkäät ihmiset, joiden kunto laskee viruksen aiheuttaman infektion vuoksi. Heidän yleistilansa voisi laskea myös jonkin muun infektion vuoksi.
Toinen ryhmä on potilaat, joiden immuniteetti on alhainen jonkin muun syyn takia.
Kaupungin omien sairaaloiden nykyisten koronapotilaiden keski-ikä on 80 vuotta.
Sekä Isosomppi että Järvinen toteavat, ettei perusterveiden pidä olla erityisen huolissaan tai pelätä koronaa.
– Kannustan edelleen kaikkia, erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ja iäkkäitä, ottamaan THL:n suositusten mukaiset rokotukset ja noudattamaan hygieniaa, esimerkiksi jäämään akuutisti oireisena kotiin toipumaan. Maskia voi käyttää oman harkinnan mukaan, toteaa Isosomppi.
– Ei sitä mielellään sairasta, sillä osalle se on edelleen kohtalaisen raju tai pitkäkestoinen tauti. Toki oirekirjo vaihtelee: on arvioitu, että omikron-variantin tartunnoista puolet olisi täysin oireettomia, Järvinen toteaa.
– Sanoisin, että tavalliselle väestönosalle se on tullut entistä enemmän yhdeksi hengitystieinfektion aiheuttajaksi muiden joukossa. Ne, joille tauti voi olla vaarallinen suojaavat itse itseään.