Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuttomien kuukautissuojien tarjoaminen alkaa Helsingissä – nämä koulut mukana kokeilussa

Helsingin kaupunki aloittaa maksuttomien kuukautistuotteiden jakelukokeilun kouluissa.

Mukaan valikoituneet oppilaitokset ovat Hiidenkiven peruskoulu (6–9. luokat), Sibelius-lukio, Tölö Gymnasium ja Stadin ammattioppilaitoksen Vilppulantien toimipiste. Osallistujan paketti sisältää kuukautissuojat, joko tamponit tai siteet tai sekä että, yhden kuukauden käyttöön kerrallaan tai kuukupin koko kokeilun (3 kk) ajaksi.

Osallistujille toteutetaan sähköinen loppukysely, jossa selvitetään kokemuksia kokeilusta.

Kokeilussa on pyritty huomioimaan asian sensitiivisyys.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti aiemmin kokeilun aloittamisesta perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa.

Kokeilu toteutetaan syys−marraskuun aikana ja siinä kartoitetaan kuukautisköyhyyttä ilmiönä perusasteen ja toisen asteen opetuksessa. Jakson aikana kartoitetaan, voiko kuukautistuotteiden maksullisuus vaikuttaa opetukseen osallistumiseen, tai jopa estää sen kokonaan.

Kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan oppilaan tai opiskelijan kuukauden tai viikon budjetista.

Terveyssiteet ja tamponit maksavat käyttäjälle kuukaudessa parista eurosta jopa kymmeneen euroon.

Kasvatuksen koulutuksen toimialan opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö Riina Ståhlberg korostaa tiedotteessa kokeilun tärkeyttä:

– Olemme ymmärtäneet, että kuukautisvälineiden hankkiminen voi olla liian iso investointi joillekin opiskelijoille. Jokaisen opiskelijan on voitava osallistua lähiopetukseen kuukautisista huolimatta. Kokeilun aikana saamme arvokasta tietoa aiheesta ja voimme samalla jatkaa yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi naisten välttämättömien terveystuotteiden verotuksesta. Kuukautistuotteiden verotusta laskemalla lisäämme tasa-arvoa, Ståhlberg kommentoi.